Header
Silhouette
Botswana
Afrika
Mood picture
Er zijn geen reizen gevonden die beantwoorden aan deze criteria.

Landinformatie Botswana

Introductie

Botswana is één van de best bewaarde stukken wildernis op aarde, een land van ongetemde schoonheid. Kenmerkend zijn de schrille contrasten tussen de waterovervloed van de Okavango Delta en de kale oppervlakte van de Makgadikgadi zoutpannen, de dorre zandvlaktes en savannes. Het is hier dat de Okavango, één van de machtigste rivieren van Afrika, stroomt. De Okavango Delta, hét ecologische wonder, wordt gevormd doordat deze rivier niet naar zee loopt, zoals het een rivier betaamt maar doodloopt in het zand van de Kalahari-woestijn. Deze rivierdelta is een steeds wijzigend labyrint van kristalheldere kanalen, meertjes, lagunen en overwoekerende eilandjes en een oase voor het wildleven en voor iedereen die houdt van het authentieke Afrika. De omvang van dit grootse land, zijn isolement en moeilijke bereikbaarheid betekenen een uitdaging voor de gemotiveerde en avontuurlijke reiziger.

 

Klimaat

Het grootste deel van Botswana bestaat uit de Kalahari woestijn. Deze bestaat slechts deels uit echt woestijngebied. De rest is een soort halfwoestijn die in noordoostelijke richting overgaat in steppeachtige heuvelgebieden.

Botswana heeft twee klimaatsoorten: het warme woestijnklimaat en het warme steppeklimaat. De wintermaanden zijn vrij warm en zeer droog. In de zomer neemt de kans op neerslag toe en loopt het kwik op veel plekken op naar tropische waardes van dertig graden of meer.

Warme temperatuur
Zachte temperatuur
Koude temperatuur

Kies een stad

Location marker {{city.place}}

{{climateInfo.month}}

{{climateInfo.data.min}}°C
{{climateInfo.data.max}}°C
Temperature type
Rain
{{climateInfo.data.rain}}/mm
{{climateInfo.data.sun}}u zon/dag
Sun

Geen klimaat tabel beschikbaar.

Tijdzone

In Botswana is het in onze winter een uur later dan in België. In onze zomer is er geen tijdsverschil.

Visum & paspoort

Reizigers naar Botswana hebben enkel een geldig paspoort nodig. Een visum krijg je ter plaatse aan de grens of op de luchthaven. Je paspoort dient wel nog geldig te zijn zes maanden na de terugreis.

Betaalmogelijkheden

De lokale munteenheid is de Pula. Met uw bankkaart kan u terecht in alle geldautomaten met Maestro logo indien u voor afreis uw bankkaart gedeblokkeerd heeft bij uw bank. Kredietkaarten worden over het algemeen overal aanvaard.

Gezondheid

er is geen gele koorts risico, maar vaccinatie is officieel vereist als u vertrekt uit een land waar gele koorts voorkomt of er langer dan 12 uur in transit was. Er is risico voor malaria van november tot mei/juni in de noordelijke grensprovincies. We raden insectenwereld middel aan in combinatie met malariapillen. 

Veiligheid

Botswana is een veilig land om te reizen en de politieke situatie is er stabiel. Het wordt wel aangeraden om na zonsondergang niet over straat te lopen. Op drukke plaatsen en in steden moet u extra waakzaam zijn voor pickpockets. U neemt beter geen waardevolle spullen mee.

Fotografie

Het is verboden om foto’s te nemen of te filmen in de nabijheid of van overheids- en militaire gebouwen. Indien u mensen wenst te fotograferen vraagt u best eerst hun toestemming.  

Telefoon

Over het algemeen beschikt Botswana over een goed telefoonnetwerk en zal je op de meeste plaatsen kunnen bellen met je GSM. In meer afgelegen gebieden en natuurparken (o.a. Okavango en Chobe) kan het handig zijn om een satelliettelefoon te voorzien.

Internet

De betere hotels bieden internetfaciliteiten aan.

Transport

In Botswana rijden ze links en het wegennet is vrij goed. Indien u zelf wenst te rijden dient u te beschikken over een internationaal rijbewijs.

Bagage

Let op bij de verkoop van namaakgoederen. Het invoeren van namaakgoederen is strafbaar in België. Boetes gaan van 50 tot 20.000 euro en het goed zal in beslag genomen worden.

Tevens is er in Botswana een strenge wetgeving betreffende de verkoop, het bezit en de uitvoer van jachttrofeeën.

Elektriciteit

In Botswana gebruiken ze andere stopcontacten dan in België. Het is aangewezen om een wereldstekker te voorzien.

Voorzie ook een zaklamp in geval dat er elektriciteitspannes zouden optreden.

Taal

De officiële taal is Engels. Een klein deel van de bevolking spreekt Afrikaans.

Eten & drinken

Pap van gierst of sorghumgierst is het hoofdbestanddeel van de maaltijd. Het wordt wel steeds vaker vervangen door geïmporteerde maismaaltijden. Bewoners van afgelegen gebieden vullen hun maaltijden aan met moroma, een enorme ondergrondse knol en eetbare paddestoelen. Je kunt ook gerechten tegenkomen die gemaakt worden van de mopane worm, een rupsachtige substantie die men bereidt in de warme as, kookt in zout water of droogt en frituurt.

Traditionele dranken zijn onder andere palmwijn, een niet echt legaal en erg sterk goedje en kgadi gemaakt van gedistilleerde bruine suiker of paddestoelen. Een legaal thuisgestookt drankje is bojalwa, een goedkoop bier gemaakt van surghumgierstspruiten.

Kraanwater is over het algemeen drinkbaar in het hele land, maar om risico’s te vermijden kan je best mineraalwater uit flessen drinken. Vooral in afgelegen gebieden is water uit flessen een must.

Verzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt. Zo niet, wordt aangeraden om een extra verzekering af te sluiten (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand).

Cultuur

Het verschil tussen het platteland en de steden is zeer groot in Botswana. De grote steden gaan mee met de economische vooruitgang en voelen daarom veel meer aan zoals Europa. Overal in Botswana heerst de democratie. Zelfs in kleine dorpen bestaat er een kgotla, een plaats waar iedereen kan samenkomen om ideeën en problemen te bespreken. Uit de traditie blijkt nog steeds het respect voor ouderen.

De onderdrukking van vrouwen bestaat nog, maar wordt stilaan weggewerkt vanuit de maatschappij zelf.

Buiten de grote steden proberen Bosjesmannen hun eeuwenoude gebruiken van de jacht en voedselverzameling te behouden. Zij dreigen dit echter te verliezen door de bescherming van de nationale parken en wilde dieren. De druk om mee te gaan in het moderne leven is daarom vrij groot.

Hou steeds in gedachten dat je in een vreemd land vertoeft, waar door armoede of onkunde praktijken kunnen gebeuren die niet meteen als normaal aanvaard worden in de rijkere landen. Een open geest en begrip voor lokale cultuur zijn onontbeerlijk.

Ambassades

Ambassade Botswana

Adres:                 Tervurenlaan 169
                          1150 SINT-PIETERS-WOLUWE

Ambassadeur:      Samuel Otsile OUTLULE

Telefoon:             +32 2 735 20 70

                          +32 2 735 61 10

E-mail:                 boteur@gov.bw

Website:               http://www.botswana-brussels.com

Terug naar boven

Ontvang onze aanbiedingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.
Lees hier onze privacy policy

Ontdek onze brochures

Neem een kijkje in onze brochures of bestel uw gratis exemplaar.

Bekijk onze brochures

Bekijk onze video's

Bekijk de inspirerende video's op ons Vimeo-kanaal met tal van reisreportages.

Live To Travel op Vimeo

Onze aanbiedingen