Swaziland is een wonderschoon klein koninkrijk, in oppervlakte iets kleiner dan het Krugerpark. De Swati zijn vriendelijke, gastvrije mensen. Bovendien biedt het land een aantal specifieke locaties die de moeite waard zijn zoals de Ezulwini Vallei - ook wel de vallei der koningen genoemd waar vanuit talloze kraampjes houtsnijwerk en andere kunstzinnigheden worden verkocht. In dit deel van het land liggen de meeste hotels en zijn talloze excursies te maken zoals naar het traditionele dorp Mantenga in het gelijknamige natuurpark met ondermeer de hoogste waterval van Swaziland (95 m). Daarnaast biedt Swaziland safari in parken als Mlilwane & Hlane en kunt u in het westen van het land zien hoe ambachtelijk glas wordt geblazen. Het gebied rond de hoofdstad Mbabane is verwesterd maar daarbuiten leven de meeste mensen nog zeer traditioneel in kralen die bestaan uit enkele lemen hutten gegroepeerd rondom een erf.
Het klimaat verschilt van regio tot regio. Neerslag komt vooral voor tijdens de zomer (oktober tot maart). Het noordoosten van het land is gelegen in de bergen en daarom koeler. In het zuidoosten kunnen de temperaturen hoog oplopen. De koudste periode loopt van april tot september.
In Swaziland is het in onze winter een uur later dan in België. In onze zomer is er geen tijdsverschil.
Reisformaliteiten: internationaal paspoort, ten minste 6 maanden vanaf de datum van binnenkomst in Ngwane.
Visum: Bij aankomst in Swaziland wordt een visum verstrekt.
Reizende ouders met minderjarige kinderen tot 18 jaar dienen voor Zuid-Afrika in het bezit te zijn van de originele geboorteakte (in het Engels/Nederlands) van hun kinderen. Deze nieuwe regel is van kracht sinds 1 juni 2015.
De lokale munteenheid is de Emalageni, maar is niet convertibel. De Zuid-Afrikaanse Rand en de meeste kredietkaarten worden aanvaard. Bankautomaten zijn meestal beschikbaar.
Gele koorts: komt niet voor in het land. Gele koorts vaccinatie is niet vereist indien u rechtstreeks vanuit Europa vertrekt, zonder tussenstop in een land waar gele koorts kan voorkomen (Afrika, Zuid-Amerika).
Indien u vanuit een ander land vertrekt (zelfs na korte transit in de luchthaven), waar gele koorts kan voorkomen (Afrika, Zuid-Amerika) is vaccinatie verplicht, en dit vanaf de leeftijd van 1 jaar.
Malaria: Er is enkel risico voor malaria in de laaggelegen gebieden in de oostelijke helft van het land, vooral in Big Bend, Mhlume, Simunye en Tshaneni. Het risico is het hoogst van november tot en met mei. Personen die overdag een malariagebied bezoeken en die ‘s avonds in goede hotels verblijven, lopen geen risico, en moeten geen malariatabletten innemen, maar ze dienen steeds een muggenrepellent (muggenwerend product voor de huid) op zak te hebben, in geval ze niet op tijd in het hotel kunnen zijn ‘s avonds, bijvoorbeeld omwille van problemen zoals ziekte, panne enz. Ook bij een trip in de vroege ochtend, ‘s avonds of ‘s nachts, dient men de muggenrepellent (muggenwerend product voor de huid) overvloedig aan te brengen. Bij reizen van het avontuurlijke type (zeker op het platteland) en met overnachten in primitieve omstandigheden moet men slapen onder een muggennet en is de inname van één van de volgende malariatabletten nodig. Naast medicijnen blijft de beste bescherming u ’s avonds in te smeren met een insectenwerend middel, na zonsondergang een lange broek en shirt met lange mouwen aan te trekken en te slapen onder een muskietennet.
Dengue en chikungunya (knokkelkoortsen) kunnen voorkomen. Preventie = antimugmaatregelen toepassen overdag.
Vaccinaties: Op reis gaan is een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de Tetanus-, Difterie-, Kinkhoest-, Mazelen- en Poliovaccinatie. Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen Hepatitis A beschermd zijn. Vaccinatie tegen buiktyfus kan overwogen worden voor avontuurlijke reizen in slechte hygiënische omstandigheden. In vele omstandigheden dient vaccinatie tegen Hepatitis B ook te worden overwogen. Dit alles dient individueel met uw huisarts of de arts van het reisadviescentrum te worden besproken. Voor meer informatie raadpleeg de ITG brochure via http://www.reisgeneeskunde.be of contacteer het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Kronenburgstraat 43/3, 2000 Antwerpen of consulteer hun informatieve webpagina’s op http://www.itg.be
Verder moet elke reiziger zichzelf beschermen tegen de sterke zon. Draag losse, lichte kledij en bescherm je hoofd met een hoed of pet. Een zonnecrème met hoge factor is geen overbodige luxe. Het warme weer zorgt er voor dat je ongemerkt meer vocht verliest dan je zelf opmerkt. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om voldoende te drinken en extra zout te eten. Neem ook een reisapotheek mee met middeltjes tegen koorts, pijn en buikloop. Ontsmettingsalcohol en steriel verband zijn handig om wonden te ontsmetten en verzorgen.
Swaziland is een veilig land om te reizen. Het wordt wel aangeraden om na zonsondergang niet over straat te lopen. Op drukke plaatsen en in steden moet u extra waakzaam zijn voor pickpockets. U neemt beter geen waardevolle spullen mee.
Homoseksualiteit
Homoseksualiteit is verboden en strafbaar.
Fotografie
Het is verboden om regeringsgebouwen en andere officiële gebouwen te fotograferen. Indien u mensen wenst te fotograferen vraagt u best eerst hun toestemming.
Swaziland beschikt over een vrij goed telefoonnetwerk. In het binnenland is het mogelijk dat er plaatsen zijn zonder netwerk.
De meeste hotels bieden internetfaciliteiten aan.
Het wegennet is vrij goed. Het wordt wel afgeraden om na zonsondergang nog rond te rijden. Indien u zelf wenst te rijden dient u te beschikken over een internationaal rijbewijs.
In Swaziland gebruiken ze andere stopcontacten dan in België. Het is aangewezen om een wereldstekker te voorzien.
De officiële talen zijn Engels en Swazi.
Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt. Zo niet, wordt aangeraden om een extra verzekering af te sluiten (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand).
Adres: W. Churchilllaan 188
1180 UKKEL
Ambassadeur: Joël Musa NHLEKO
Telefoon: +32 2 347 47 71
+32 2 347 57 25
+32 2 343 68 73
+32 2 343 87 40
E-mail: Brussels@swaziembassy.be
Website: http://www.swaziembassy.be