Header
Silhouette
Zambia
Afrika
Mood picture
Er zijn geen reizen gevonden die beantwoorden aan deze criteria.

Landinformatie Zambia

Introductie

Zambia ligt in het zuiden van Afrika tussen de Democratische Republiek Congo, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. Het land biedt vele toeristische troeven zoals oude tradities, vriendelijke bevolking, ongerepte natuur, een groot dierenrijk, legendarische wandelsafari’s, de Zambezi rivier en de indrukwekkende Victoria watervallen.

Zambia is ondanks haar ligging tussen 8 andere Afrikaanse landen, een veelal onontgonnen dun bevolkt land, met heel wat toeristische troeven, die wachten om ontdekt te worden. De wildernis is er nog echt ongerept en de mensen, die een echt relaxe levensstijl koesteren, zijn er gemeend vriendelijk. Deze mensen hebben grotendeels hun aloude sterke culturele tradities bewaard, die ze veruitwendigen in hun vele ceremonies.

Een reis door Zambia wordt regelmatig gecombineerd met het oostelijk gelegen buurland Malawi. In Zambia biedt Live To Travel verschillende formules aan van individuele rondreizen met chauffeur, maar ook fly in safari’s met kleine vliegtuigjes zijn mogelijk. Op deze pagina vinden jullie een aantal lodges en hotels weer, van comfortabel tot ronduit luxueus. Wil je echter liever avontuurlijker en tegen een beperkt budget door Zambia (en haar buurlanden) reizen, dan bevelen we graag onze avontuurlijke kampeersafari ‘De Zuidelijke Cirkel’ aan, die je terugvindt op onze www.drifters.be 

Klimaat

Zambia heeft een tropisch klimaat met een regenseizoen. Het regenseizoen loopt van oktober tot april in het noorden en van eind november tot begin maart in de rest van het land.

Warme temperatuur
Zachte temperatuur
Koude temperatuur

Kies een stad

Location marker {{city.place}}

{{climateInfo.month}}

{{climateInfo.data.min}}°C
{{climateInfo.data.max}}°C
Temperature type
Rain
{{climateInfo.data.rain}}/mm
{{climateInfo.data.sun}}u zon/dag
Sun

Geen klimaat tabel beschikbaar.

Tijdzone

In Zambia is het in onze winter een uur later dan in België. In onze zomer is er geen tijdsverschil. 

Visum & paspoort

Reisformaliteiten: internationaal paspoort geldig tot 3 maanden na terugkeer

Visum: verplicht. Aanvraag voor vertrek bij de Zambiaanse ambassade of bij aankomst USD 50 (single) of USD 80 (multiple). Er is nu ook een Kaza Univisa waarmee je onbeperkt de grens mag oversteken tussen Zambia en Zimbabwe. Vraag er specifiek naar bij aankomst in Zambia. Kostprijs: 50 USD.

Betaalmogelijkheden

De lokale munteenheid is de Zambiaanse Kwacha. U kan geld wisselen in banken en in wisselkantoren. Bank- en kredietkaarten worden enkel gebruikt in de grote steden. 

Gezondheid

Gele koorts: komt niet voor in het land. Gele koorts vaccinatie is niet vereist indien u rechtstreeks vanuit Europa vertrekt, zonder tussenstop in een land waar gele koorts kan voorkomen (Afrika & Latijns-Amerika). Indien u vanuit een ander land vertrekt (zelfs na korte transit in de luchthaven), waar gele koorts kan voorkomen, is vaccinatie officieel vereist, en dit vanaf de leeftijd van 1 jaar.

Malaria: Er is malariarisico het ganse jaar door in het ganse land en malariatabletten zijn hier aangewezen. Naast medicijnen blijft de beste bescherming u ’s avonds in te smeren met een insectenwerend middel, na zonsondergang een lange broek en shirt met lange mouwen aan te trekken en te slapen onder een muskietennet.

Dengue en chikungunya (knokkelkoortsen) kunnen voorkomen. Preventie = antimugmaatregelen toepassen overdag.

Vaccinaties: Op reis gaan is een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de Tetanus-, Difterie-, Kinkhoest-, Mazelen- en Poliovaccinatie. Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen Hepatitis A beschermd zijn. Vaccinatie tegen buiktyfus kan overwogen worden voor avontuurlijke reizen in slechte hygiënische omstandigheden. In vele omstandigheden dient vaccinatie tegen Hepatitis B ook te worden overwogen. Dit alles dient individueel met uw huisarts of de arts van het reisadviescentrum te worden besproken. Voor meer informatie raadpleeg de ITG brochure via http://www.reisgeneeskunde.be of contacteer het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Kronenburgstraat 43/3, 2000 Antwerpen of consulteer hun informatieve webpagina’s op http://www.itg.be 

Verder moet elke reiziger zichzelf beschermen tegen de sterke zon. Draag losse, lichte kledij en bescherm je hoofd met een hoed of pet. Een zonnecrème met hoge factor is geen overbodige luxe. Het warme weer zorgt er voor dat je ongemerkt meer vocht verliest dan je zelf opmerkt. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om voldoende te drinken en extra zout te eten. Neem ook een reisapotheek mee met middeltjes tegen koorts, pijn en buikloop. Ontsmettingsalcohol en steriel verband zijn handig om wonden te ontsmetten en verzorgen.

Veiligheid

Zambia is een veilig land om te reizen. Het wordt wel aangeraden om na zonsondergang niet over straat te lopen. Op drukke plaatsen en in steden moet u extra waakzaam zijn voor pickpockets. U neemt beter geen waardevolle spullen mee.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is verboden en strafbaar.

Fotografie

Indien u mensen wenst te fotograferen vraagt u best eerst hun toestemming. 

Telefoon

Zambia beschikt over een goed telefoonnetwerk. 

Internet

De meeste hotels bieden internetfaciliteiten aan en er zijn talrijke internetcafés aanwezig in het hele land. 

Transport

De grotere wegen zijn in vrij goede staat, secundaire wegen zijn vaak niet geasfalteerd en bevatten putten. Indien u zelf wenst te rijden dient u te beschikken over een internationaal rijbewijs. Na zonsondergang rondrijden wordt afgeraden. 

Feestdagen

Elektriciteit

In Zambia worden verschillende stopcontacten gebruikt, waarvan er een gelijk is aan die van België. Het is aangewezen om een wereldstekker te voorzien.

Taal

De officiële taal is Engels. 

Eten & drinken

Voor vele Zambianen is maïs de belangrijkste bron van voedsel. Deze koken en vermalen ze tot een dikke pap genaamd nshima. In Zambia kan je als toerist genieten van lekkere vleesbereidingen. In de grote steden zal je ook restaurants aantreffen die een grote variëteit aanbieden.

Insecten als sprinkhanen, rupsen en termieten worden in Zambia als delicatessen beschouwd. Wie het aandurft kan proeven.

In Zambia is bier de populairste alcoholische drank. Naast de duurdere geïmporteerde bieren zal je er ook een aantal lokaal gebrouwen bieren kunnen proeven. Enkele bekende lokale bieren zijn Dr Livingstone’s Lager, Safari Stout, Zikomo Copper Ale en Boabab White (gemaakt van de vruchten baobabs).

Chibuku is ook populair. Dit bier wordt bewaard in een karton dat veel weg heeft van onze melkkartons. Voor het drinken moet je alles goed schudden. Na het openen zal je een vrij dikke massa aantreffen die een speciale, ietwat zurige smaak heeft. Chibuku wordt gemaakt van maïs. 

Verzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt. Zo niet, wordt aangeraden om een extra verzekering af te sluiten (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand). 

Cultuur

Het merendeel van de bevolking van Zambia behoort tot het Bantoevolk, gevolgd door de Bemba en de Tonga. Het grootste deel van de bevolking leeft nog volgens de oude Afrikaanse geloven en tradities. Wegens de Europese en Aziatische invloeden zal je er ook christenen en islamieten tegenkomen.

 

Ambassades

Ambassade Zambia 

Adres:                                   Molièrelaan 469
1050 ELSENE

Ambassadeur:      Grace Musonda Mutale KABWE

Telefoon:              +32 2 349 51 60

+32 2 343 56 49

+32 2 349 51 76

E-mail:                   info@zebru.org

Website:               http://www.zebru.org

 

Terug naar boven

Ontvang onze aanbiedingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.
Lees hier onze privacy policy

Ontdek onze brochures

Neem een kijkje in onze brochures of bestel uw gratis exemplaar.

Bekijk onze brochures

Bekijk onze video's

Bekijk de inspirerende video's op ons Vimeo-kanaal met tal van reisreportages.

Live To Travel op Vimeo