Ethiopië, gelegen in de Hoorn van Afrika, grenst aan Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia en Soedan. In het noorden laat u zich betoveren door de eeuwenoude obelisken, kastelen, kloosters en rotskerken.
In de zuidelijke savannes leven etnische stammen zoals de Mursi. De natuur en de vegetatie zijn al even veelzijdig als de mensen: ruige gebergtes, vruchtbare hoogvlakten, woestijnen, de meren van de Rift Vallei en grote rivieren zoals de Blauwe Nijl en de Omo.
Ethiopië is tevens de bakermat van de mensheid, hier werden de oudste menselijke resten ter wereld opgegraven waaronder die van Lucy. De UNESCO heeft in het hele land zowel natuur - als cultuurgebieden opgenomen in de Werelderfgoedlijst. De grote verscheidenheid maakt Ethiopië tot één van de boeiendste bestemmingen van het Afrikaanse continent.
Volgens kenners verdient Ethiopië, omwille van haar rijke geschiedenis, culturele tradities, wilde dieren en parken hetzelfde aura en faam als Egypte. Voor velen blijft het beeld van de hongersnood van 1984 jammer genoeg hangen, maar deze was toen veroorzaakt door het conflict met Eritrea en droogte in slechts een gedeelte van het land.
Weinigen weten dat een groot deel van Ethiopië en met name het centrale Abessijnse Hoogland statistisch op jaarbasis heel wat neerslag krijgen. De relatieve onbekendheid van de bestemming heeft dan ook weer het voordeel dat het land nog niet ontdekt werd door het massatoerisme (en zelfs verre van), zodat reizen door Ethiopië toch wel nog steeds een bijzondere ervaring is en een avontuurlijk karakter heeft.
Reizen door Ethiopië vereist soms geduld maar is net daarom ook zo verrassend en verrijkend. Ga erheen voor het helemaal doorbreekt en plat wordt gelopen! En Live To Travel staat garant voor een fantastische rondreis…
In Ethiopië heerst er een gematigd tropisch klimaat in het centrale bergland. Het is één van de klimatologisch gezondste regio's ter wereld. In de lager gelegen regio's van Ogaden en de Danikil depressie is het veel droger en warmer.
Ethiopië heeft twee seizoenen: het regenseizoen van juni tot september en het droge seizoen van oktober tot mei (met uitzondering van het kleine regenseizoen begin maart). U kan gedurende het hele jaar naar Ethiopië reizen, maar de beste periode is buiten het regenseizoen.
In Ethiopië is het in onze winter twee uur later en in onze zomer een uur later dan in België.
Het gebruik van tijd en datum verschilt van wat wij gewoon zijn. Zo gebruiken ze in Ethiopië de juliaanse kalender, die 7 jaar en 113 dagen vroeger begonnen is dan onze christelijke jaartelling. De dagindeling bestaat net als de onze uit twee maal 12 uren.
Reisformaliteiten: internationaal paspoort ten minste 6 maanden geldig vanaf de datum van aankomst in Ethiopië.
Visum: verplicht: Aanvragen voor vertrek bij de Ethiopische ambassade of bij aankomst op Bole internationale luchthaven: € 17 per persoon (single entry).
De lokale munteenheid is de Birr. Kredietkaarten worden niet overal aanvaard. Geld afhalen is mogelijk in de meeste steden, maar de geldautomaten werken niet altijd. U neemt best voldoende cash geld mee.
Opgelet: lokaal vals geld in omloop. Geld wisselen bij de Commercial Bank of Ethiopia (enige staatsbank van het land) biedt meer zekerheid.
Fooien
Ethiopië is een arm land en toerisme is er seizoensgebonden, daarom is het voor de lokale bevolking fijn als ze een extraatje krijgen. Door de armoede wordt er ook veel gebedeld, geef deze mensen geen geld, want dit wekt enkel de illusie dat bedelen een goede bron van inkomsten is. Geef liever wat snoep, dekens of mais.
Gele koorts: Vaccinatie tegen gele koorts is strikt aanbevolen tot noodzakelijk aangezien gele koorts in dit land kan voorkomen of er voorkomt. Indien u vanuit een ander land vertrekt (zelfs na korte transit in de luchthaven), waar gele koorts kan voorkomen (Afrika, Zuid-Amerika) is vaccinatie officieel vereist, en dit vanaf de leeftijd van 1 jaar.
Malaria: Er is geen malariarisico boven de 2000 m, dus ook geen risico in de hoofdstad Addis Abeba. In de rest van het land is er malariarisico en gelden volgende aanbevelingen: Personen die overdag een malariagebied bezoeken en die ‘s avonds in goede hotels verblijven, lopen geen risico, en moeten geen malariatabletten innemen, maar ze dienen steeds een muggenwerend product op zak te hebben, in geval ze niet op tijd in het hotel kunnen zijn ‘s avonds, bijvoorbeeld omwille van problemen zoals ziekte, panne enz. Ook bij een trip in de vroege ochtend, ‘s avonds of ‘s nachts, dient men de muggenrepellent overvloedig aan te brengen. Bij reizen van het avontuurlijke type (zeker op het platteland) en met overnachten in primitieve omstandigheden moet men slapen onder een muggennet en is de inname van malariatabletten nodig.
Dengue en chikungunya (knokkelkoortsen) kunnen voorkomen. Preventie = antimugmaatregelen toepassen overdag.
Vaccinaties: Op reis gaan is een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de Tetanus-, Difterie-, Kinkhoest-, Mazelen- en Poliovaccinatie. Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen Hepatitis A beschermd zijn. Vaccinatie tegen buiktyfus kan overwogen worden voor avontuurlijke reizen in slechte hygiënische omstandigheden. In vele omstandigheden dient vaccinatie tegen Hepatitis B ook te worden overwogen. Dit alles dient individueel met uw huisarts of de arts van het reisadviescentrum te worden besproken. Voor meer informatie raadpleeg de ITG brochure via http://www.reisgeneeskunde.be of contacteer het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Kronenburgstraat 43/3, 2000 Antwerpen of consulteer hun informatieve webpagina’s op http://www.itg.be
Verder moet elke reiziger zichzelf beschermen tegen de sterke zon. Draag losse, lichte kledij en bescherm je hoofd met een hoed of pet. Een zonnecrème met hoge factor is geen overbodige luxe. Het warme weer zorgt er voor dat je ongemerkt meer vocht verliest dan je zelf opmerkt. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om voldoende te drinken en extra zout te eten. Neem ook een reisapotheek mee met middeltjes tegen koorts, pijn en buikloop. Ontsmettingsalcohol en steriel verband zijn handig om wonden te ontsmetten en verzorgen.
In Ethiopië kan je best enkel mineraalwater uit gesloten flessen drinken. Controleer bij elke fles de dop, als deze niet meer verzegeld is kan het zijn dat de fles opnieuw gevuld werd met vervuild water. IJsblokjes in frisdrank zijn te vermijden, tenzij je er zeker van bent dat ze gemaakt werden van gefilterd of mineraalwater. Ook bij koude buffetten kan je best salades vermijden die met kraantjeswater gewassen werden. Voor de veiligheid kan je beter goed doorbakken vlees eten, waar alle bacteriën vernietigd zijn. Let ook op voor schaal – en schelpdieren en zuivelproducten.
Ethiopië is een veilig land om te reizen. Het wordt wel aangeraden om na zonsondergang niet over straat te lopen. Bezoek ook geen afgelegen regio’s zonder een Ethiopische gids. Op drukke plaatsen en in steden moet u extra waakzaam zijn voor pickpockets. U neemt beter geen waardevolle spullen mee.
Homoseksualiteit
Homoseksualiteit is verboden en strafbaar.
Fotografie
Het is verboden om foto's te nemen van openbare gebouwen of constructies (luchthavens, bruggen). Voor beroepsactiviteiten dient men de vereiste toelatingen aan te vragen bij de Ethiopische overheid (Ministry of Information). Voor de rest is fotograferen geen probleem. Ethiopië is een bijzonder fotogeniek land.
Het telefoonnetwerk in Ethiopië is zeer beperkt. In Addis Abeba en in hotels kan je telefoneren, maar daarbuiten zal je vaak zonder functionerende communicatiemiddelen zitten.
Internet is op weinig plaatsen aanwezig.
Het wegennet is vrij verouderd. Tijdens het regenseizoen zijn sommige wegen onberijdbaar. Hou rekening met langere reistijden.
Indien u zelf wenst te rijden dient u te beschikken over een Ethiopisch rijbewijs. Dit kan u bekomen in ruil voor uw nationaal of internationaal rijbewijs, welke wordt teruggegeven bij het inleveren van het Ethiopische rijbewijs.
In Ethiopië gebruiken ze dezelfde stopcontacten als in België. Een wereldstekker is dus niet nodig.
De officiële taal is Amhaars. In Addis Abeba kan u zich behelpen met Engels, maar daarbuiten spreekt bijna niemand Engels of een andere internationale taal.
Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt. Zo niet, wordt aangeraden om een extra verzekering af te sluiten (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand).
Adres: Tervurenlaan 64
1040 ETTERBEEK
Ambassadeur: Teshome Toga CHANAKA
Telefoon: +32 2 771 32 94
E-mail: info@ethiopianembassy.be
Website: http://www.ethiopianembassy.org