Header
Silhouette
Ethiopië
Afrika
Mood picture
Er zijn geen reizen gevonden die beantwoorden aan deze criteria.

Landinformatie Ethiopië

Introductie

Ethiopië, gelegen in de Hoorn van Afrika, grenst aan Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia en Soedan. In het noorden laat u zich betoveren door de eeuwenoude obelisken, kastelen, kloosters en rotskerken.

In de zuidelijke savannes leven etnische stammen zoals de Mursi. De natuur en de vegetatie zijn al even veelzijdig als de mensen: ruige gebergtes, vruchtbare hoogvlakten, woestijnen, de meren van de Rift Vallei en grote rivieren zoals de Blauwe Nijl en de Omo.

Ethiopië is tevens de bakermat van de mensheid, hier werden de oudste menselijke resten ter wereld opgegraven waaronder die van Lucy. De UNESCO heeft in het hele land zowel natuur - als cultuurgebieden opgenomen in de  Werelderfgoedlijst. De grote verscheidenheid maakt Ethiopië tot één van de boeiendste bestemmingen van het Afrikaanse continent.  

Volgens kenners verdient Ethiopië, omwille van haar rijke geschiedenis, culturele tradities, wilde dieren en parken hetzelfde aura en faam als Egypte. Voor velen blijft het beeld van de hongersnood van 1984 jammer genoeg hangen, maar deze was toen veroorzaakt door het conflict met Eritrea en droogte in slechts een gedeelte van het land.

Weinigen weten dat een groot deel van Ethiopië en met name het centrale Abessijnse Hoogland statistisch op jaarbasis heel wat neerslag krijgen. De relatieve onbekendheid van de bestemming heeft dan ook weer het voordeel dat het land nog niet ontdekt werd door het massatoerisme (en zelfs verre van), zodat reizen door Ethiopië toch wel nog steeds een bijzondere ervaring is en een avontuurlijk karakter heeft.

Reizen door Ethiopië vereist soms geduld maar is net daarom ook zo verrassend en verrijkend. Ga erheen voor het helemaal doorbreekt en plat wordt gelopen! En Live To Travel staat garant voor een fantastische rondreis…

Klimaat

In Ethiopië heerst er een gematigd tropisch klimaat in het centrale bergland. Het is één van de klimatologisch gezondste regio's ter wereld. In de lager gelegen regio's van Ogaden en de Danikil depressie is het veel droger en warmer.

Ethiopië heeft twee seizoenen: het regenseizoen van juni tot september en het droge seizoen van oktober tot mei (met uitzondering van het kleine regenseizoen begin maart). U kan gedurende het hele jaar naar Ethiopië reizen, maar de beste periode is buiten het regenseizoen.

Warme temperatuur
Zachte temperatuur
Koude temperatuur

Kies een stad

Location marker {{city.place}}

{{climateInfo.month}}

{{climateInfo.data.min}}°C
{{climateInfo.data.max}}°C
Temperature type
Rain
{{climateInfo.data.rain}}/mm
{{climateInfo.data.sun}}u zon/dag
Sun

Geen klimaat tabel beschikbaar.

Tijdzone

In Ethiopië is het in onze winter twee uur later en in onze zomer een uur later dan in België.

Het gebruik van tijd en datum verschilt van wat wij gewoon zijn. Zo gebruiken ze in Ethiopië de juliaanse kalender, die 7 jaar en 113 dagen vroeger begonnen is dan onze christelijke jaartelling. De dagindeling bestaat net als de onze uit twee maal 12 uren.

Visum & paspoort

Reisformaliteiten: internationaal paspoort ten minste 6 maanden geldig vanaf de datum van aankomst in Ethiopië.

Visum: verplicht: Aanvragen voor vertrek bij de Ethiopische ambassade of bij aankomst op Bole internationale luchthaven: € 17 per persoon (single entry).

Betaalmogelijkheden

De lokale munteenheid is de Birr. Kredietkaarten worden niet overal aanvaard. Geld afhalen is mogelijk in de meeste steden, maar de geldautomaten werken niet altijd. U neemt best voldoende cash geld mee.

Opgelet: lokaal vals geld in omloop. Geld wisselen bij de Commercial Bank of Ethiopia (enige staatsbank van het land) biedt meer zekerheid.

Fooien

Ethiopië is een arm land en toerisme is er seizoensgebonden, daarom is het voor de lokale bevolking fijn als ze een extraatje krijgen. Door de armoede wordt er ook veel gebedeld, geef deze mensen geen geld, want dit wekt enkel de illusie dat bedelen een goede bron van inkomsten is. Geef liever wat snoep, dekens of mais. 

Gezondheid

Gele koorts: Vaccinatie tegen gele koorts is strikt aanbevolen tot noodzakelijk aangezien gele koorts in dit land kan voorkomen of er voorkomt. Indien u vanuit een ander land vertrekt (zelfs na korte transit in de luchthaven), waar gele koorts kan voorkomen (Afrika, Zuid-Amerika) is vaccinatie officieel vereist, en dit vanaf de leeftijd van 1 jaar.

Malaria: Er is geen malariarisico boven de 2000 m, dus ook geen risico in de hoofdstad Addis Abeba. In de rest van het land is er malariarisico en gelden volgende aanbevelingen: Personen die overdag een malariagebied bezoeken en die ‘s avonds in goede hotels verblijven, lopen geen risico, en moeten geen malariatabletten innemen, maar ze dienen steeds een muggenwerend product op zak te hebben, in geval ze niet op tijd in het hotel kunnen zijn ‘s avonds, bijvoorbeeld omwille van problemen zoals ziekte, panne enz. Ook bij een trip in de vroege ochtend, ‘s avonds of ‘s nachts, dient men de muggenrepellent overvloedig aan te brengen. Bij reizen van het avontuurlijke type (zeker op het platteland) en met overnachten in primitieve omstandigheden moet men slapen onder een muggennet en is de inname van malariatabletten nodig.

Dengue en chikungunya (knokkelkoortsen) kunnen voorkomen. Preventie = antimugmaatregelen toepassen overdag.

Vaccinaties: Op reis gaan is een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de Tetanus-, Difterie-, Kinkhoest-, Mazelen- en Poliovaccinatie. Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen Hepatitis A beschermd zijn. Vaccinatie tegen buiktyfus kan overwogen worden voor avontuurlijke reizen in slechte hygiënische omstandigheden. In vele omstandigheden dient vaccinatie tegen Hepatitis B ook te worden overwogen. Dit alles dient individueel met uw huisarts of de arts van het reisadviescentrum te worden besproken. Voor meer informatie raadpleeg de ITG brochure via http://www.reisgeneeskunde.be of contacteer het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Kronenburgstraat 43/3, 2000 Antwerpen of consulteer hun informatieve webpagina’s op http://www.itg.be 

Verder moet elke reiziger zichzelf beschermen tegen de sterke zon. Draag losse, lichte kledij en bescherm je hoofd met een hoed of pet. Een zonnecrème met hoge factor is geen overbodige luxe. Het warme weer zorgt er voor dat je ongemerkt meer vocht verliest dan je zelf opmerkt. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om voldoende te drinken en extra zout te eten. Neem ook een reisapotheek mee met middeltjes tegen koorts, pijn en buikloop. Ontsmettingsalcohol en steriel verband zijn handig om wonden te ontsmetten en verzorgen.

In Ethiopië kan je best enkel mineraalwater uit gesloten flessen drinken. Controleer bij elke fles de dop, als deze niet meer verzegeld is kan het zijn dat de fles opnieuw gevuld werd met vervuild water. IJsblokjes in frisdrank zijn te vermijden, tenzij je er zeker van bent dat ze gemaakt werden van gefilterd of mineraalwater. Ook bij koude buffetten kan je best salades vermijden die met kraantjeswater gewassen werden. Voor de veiligheid kan je beter goed doorbakken vlees eten, waar alle bacteriën vernietigd zijn. Let ook op voor schaal – en schelpdieren en zuivelproducten. 

Veiligheid

Ethiopië is een veilig land om te reizen. Het wordt wel aangeraden om na zonsondergang niet over straat te lopen. Bezoek ook geen afgelegen regio’s zonder een Ethiopische gids. Op drukke plaatsen en in steden moet u extra waakzaam zijn voor pickpockets. U neemt beter geen waardevolle spullen mee.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is verboden en strafbaar.

Fotografie

Het is verboden om foto's te nemen van openbare gebouwen of constructies (luchthavens, bruggen). Voor beroepsactiviteiten dient men de vereiste toelatingen aan te vragen bij de Ethiopische overheid (Ministry of Information).  Voor de rest is fotograferen geen probleem. Ethiopië is een bijzonder fotogeniek land.

Telefoon

Het telefoonnetwerk in Ethiopië is zeer beperkt. In Addis Abeba en in hotels kan je telefoneren, maar daarbuiten zal je vaak zonder functionerende communicatiemiddelen zitten.

Internet

Internet is op weinig plaatsen aanwezig.

Transport

Het wegennet is vrij verouderd. Tijdens het regenseizoen zijn sommige wegen onberijdbaar. Hou rekening met langere reistijden.

Indien u zelf wenst te rijden dient u te beschikken over een Ethiopisch rijbewijs. Dit kan u bekomen in ruil voor uw nationaal of internationaal rijbewijs, welke wordt teruggegeven bij het inleveren van het Ethiopische rijbewijs.

Feestdagen

Elektriciteit

In Ethiopië gebruiken ze dezelfde stopcontacten als in België. Een wereldstekker is dus niet nodig.

Taal

De officiële taal is Amhaars. In Addis Abeba kan u zich behelpen met Engels, maar daarbuiten spreekt bijna niemand Engels of een andere internationale taal.

Eten & drinken

In Ethiopië zal je bij ongeveer elke maaltijd een injera aantreffen. Dat is een grote, nattige koek die wat aan de zure kant is. Deze injera wordt traditioneel in mooi versierde gevlochten manden gelegd en dient als de basis voor de maaltijd. Zo wordt ook het nationale gerecht van Ethiopië gegeten op een injera. Wot is een dikke stoverij waarvan vele variaties bestaan, maar is altijd op basis van rode pepers, knoflook, uien, kardemon, koriander en gember. Dit wordt aangevuld met tomaten, aardappels, linzen of vlees. In Ethiopië eet men uitsluitend met de rechterhand. Het is de bedoeling dat je met deze hand een stuk van de injera scheurt en daarmee de bijgerechten neemt. Op woensdag en vrijdag wordt dit enkel met groenten en fruit gegeten, aangezien dit de vastendagen zijn. Voor wie dit te exotisch lijkt, zijn er uiteraard ook voorzieningen voor toeristen. In kleine restaurants en hotels kan je ook de meer Europees ogende keuken genieten. Traditioneel worden maaltijden afgesloten met een kop koffie.

Verzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt. Zo niet, wordt aangeraden om een extra verzekering af te sluiten (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand).

Cultuur

Voor de Ethiopiërs is klederdracht belangrijk. Het onderscheidt de verschillende bevolkingsgroepen en toont vaak hun status aan. Bijna iedereen draagt een shemma of netela, dit is een licht katoenen sjaal die door de mannen om de schouders en door de vrouwen op het hoofd gedragen wordt. Aan de randen van deze sjaal worden kleurrijke versieringen aangebracht. Klederdracht verschilt dus van streek tot streek en het is mooi om alle verschillen te ontdekken. Zo dragen de Somali de sherit, een kleurrijk gewaad dat om hun middel omhoog gehouden wordt. Bij de vrouwen komt dit tot aan de grond en wordt het tijdens het lopen met de hand omhoog gehouden. Andere groepen geven de voorkeur aan leder dat versierd wordt met parels en kralen. Bij het bezoeken van kerken of moskeeën moet je altijd je schoenen uitdoen en bedekkende kledij dragen. Uit respect moet je natuurlijk stil praten en niet zomaar overal foto’s beginnen maken. Na de maaltijd volgt traditioneel de koffieceremonie. Familie, vrienden, buren en gasten komen dan samen om te genieten van een kop vers gebrande koffie. Het is de vrouw die deze ceremonie leidt en hierin bedreven is. Allereerst wordt er vers gras op de vloer gestrooid en wierook aangestoken. Vervolgens worden de koffiebonen op een gloeiende plaats gelegd, die verwarmd wordt via een houtskoolbrander. Wanneer de bonen voldoende geroosterd zijn, wordt er heet water over gegoten en vervolgens worden ze gekookt. Koffie wordt drie maal geserveerd, waarbij de eerst portie het sterkst is. Deze is voor de belangrijkste mensen, veelal de mannen. De tweede portie is minder sterk van smaak en gaat gebruikelijk naar de vrouwen. De derde portie heeft al veel smaak verloren en wordt aan de ouderen en kinderen geserveerd.

Ambassades

Ambassade Ethiopië 

Adres:                  Tervurenlaan 64
                            1040 ETTERBEEK

Ambassadeur:      Teshome Toga CHANAKA

Telefoon:             +32 2 771 32 94

E-mail:                 info@ethiopianembassy.be

Website:               http://www.ethiopianembassy.org

Terug naar boven

Ontvang onze aanbiedingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.
Lees hier onze privacy policy

Ontdek onze brochures

Neem een kijkje in onze brochures of bestel uw gratis exemplaar.

Bekijk onze brochures

Bekijk onze video's

Bekijk de inspirerende video's op ons Vimeo-kanaal met tal van reisreportages.

Live To Travel op Vimeo

Onze aanbiedingen