Zanzibar

Een exotisch paradijs met Swahili soul

Het eiland Zanzibar ligt voor de kust van Tanzania, waar het ook toe behoort. Het maakt deel uit van de Zanzibar archipel, gekend als de kruideneilanden, samen met het eiland Pemba en kleinere eilanden zoals Mnemba, Tumbatu en Mafia. De kleurrijke geschiedenis van het eiland liet een cultureel en historisch erfgoed na dat duidelijk merkbaar is in de historische stad Stone Town.

Het schitterende binnenland is ook een bezoek waard, met onder andere het Jozani Forest, de enige plek ter wereld waar de rode colobusapen wonen. De perfecte mix van Afrikaanse charme en buitengewone stranden maakt van Zanzibar de ideale bestemming voor een huwelijksreis of rustvakantie na een belevenisvolle safari.   

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten

Gezondheid

Tijdsverschil

Beste reistijd

Zanzibar kent een tropisch klimaat dat gekenmerkt wordt door warme temperaturen en hoge luchtvochtigheid het hele jaar door. Het Masika regenseizoen valt van maart tot mei met hevige regenbuien afgewisseld met helder en zonnig weer. De korte Mvuli regenperiode in november gaat voornamelijk gepaard met lichte regenbuien in de ochtend. 

Stone Town J F M A M J J A S O N D
Max. °C 33 34 34 32 31 30 29 30 31 32 32 33
Min. °C 24 24 24 23 23 22 21 21 20 21 22 23
Gem. neerslag (mm) 53 43 132 204 157 46 32 34 31 63 97 106
Uren zon per dag 8 8 7 6 6 8 8 8 8 8 8 8
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Stone Town

Stone Town, gelegen aan de westkust van Zanzibar, is een fascinerende, door UNESCO beschermde locatie, bekend om zijn mix van invloeden uit Arabië, India, Perzië en Europa. Hier vindt men smalle, kronkelende straatjes met witgekalkte gebouwen, sierlijke houten deuren en levendige markten. Hoogtepunten zijn het Paleis van de Sultan, de Oude Vesting en de Kerk van Christus.

Kruidentuinen

Zanzibar, vaak de 'Spice Island' genoemd, staat wereldwijd bekend om zijn overvloed aan aromatische kruiden en specerijen. Het bezoeken van de kruidentuinen, die verspreid liggen over het eiland, is een ware zintuiglijke ervaring. Tijdens een rondleiding door deze plantages krijgt u de kans om de verschillende kruiden en specerijen rechtstreeks van de plant te ruiken en proeven.

Jozani Forest

Jozani Forest, gelegen in het hart van Zanzibar, is het laatste inheemse bos op het eiland en een echte oase van rust en natuurlijke schoonheid. Dit unieke ecosysteem herbergt een verbazingwekkende verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder de zeldzame rode colobus-aap, een soort die alleen op Zanzibar voorkomt.

Prison Island

Prison Island, of Changuu Island, ligt op een korte boottocht van Stone Town en biedt een fascinerende blik op de geschiedenis van Zanzibar, evenals enkele onvergetelijke natuurlijke ervaringen. Oorspronkelijk bedoeld als gevangenis voor rebellerende slaven in de 19e eeuw, is het eiland nooit als zodanig gebruikt en diende het later als quarantainestation. Vandaag de dag is Prison Island vooral bekend om zijn grote populatie reuzenschildpadden, die oorspronkelijk uit de Seychellen komen.

Tanzaniaanse vasteland

In Tanzania ontdekt u de wildernis van de Serengeti, Ngorongoro en Tarangire in het noorden. De zuidelijke parken Ruaha en Selous zijn perfect voor diegenen die een spannende safari én een ontspannen strandverblijf op Zanzibar willen combineren. En dan is er nog Saadani Nationaal Park, een verborgen juweel aan de Tanzaniaanse kustlijn, waar belevenisvolle safari’s zich vermengen met de pracht van de Indische Oceaan, ook vlot te combineren met Zanzibar.