Ethiopië

De bakermat van de mensheid

Ethiopië, gelegen in de Hoorn van Afrika, grenst aan Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenia en Soedan. In het noorden laat u zich betoveren door de eeuwenoude obelisken, kastelen, kloosters en rotskerken. In de zuidelijke savannes leven etnische stammen zoals de Mursi. De natuur en de vegetatie zijn al even veelzijdig als de mensen: ruige gebergtes, vruchtbare hoogvlakten, woestijnen, de meren van de Rift Vallei en grote rivieren zoals de Blauwe Nijl en de Omo.

Ethiopië is tevens de bakermat van de mensheid, hier werden de oudste menselijke resten ter wereld opgegraven waaronder die van Lucy. Kortom, Ethiopië is een bestemming die een unieke mix van avontuur, cultuur en natuur biedt voor diverse type reizigers.

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten

Gezondheid

Tijdsverschil

Beste reistijd

Ethiopië kent meerdere klimaatsoorten in de verschillende regio's. In het noorden wordt een mild klimaat ervaren met gematigde temperaturen gedurende het hele jaar, ideaal om historische steden zoals Axum, Gondar en Lalibela te verkennen. Het centrale hoogland geniet van aangename temperaturen, waardoor het het hele jaar door aantrekkelijk is om de hoofdstad Addis Abeba te bezoeken. In de lager gelegen regio’s zoals Ogaden in het zuidoosten en de Danakil Depressie in het noordoosten is het doorgaans veel warmer.

Ethiopië heeft twee seizoenen: het regenseizoen van juni tot september en het droge seizoen van oktober tot mei (met uitzondering van het kleine regenseizoen begin maart). Over het algemeen biedt het droge seizoen de meest gunstige omstandigheden om het land te verkennen.

Addis Abeba J F M A M J J A S O N D
Max. °C 22 23 23 23 23 22 20 20 20 21 21 21
Min. °C 5 7 9 9 9 9 10 9 9 7 5 5
Gem. neerslag (mm) 18 28 72 147 178 271 386 419 286 51 11 7
Uren zon per dag 9 9 9 8 7 7 6 6 7 8 9 10
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Addis Abeba

De hoofdstad van Ethiopië is de thuisbasis van het hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie en wordt ook vaak de politieke hoofdstad van Afrika genoemd. Afhankelijk van uw voorkeur, kan u er verschillende musea, de uitgestrekte ‘Addis Merkato’ of enkele historische monumenten bezoeken. Verder wordt u er als toerist verwend met een uitgebreide keuze aan Ethiopische koffie.

Bahir Dar

Bahir Dar, gelegen aan de rand van het beroemde Tanameer, 600 km ten noorden van Addis Abeba, is de op twee na grootste en misschien wel de mooiste stad van Ethiopië. Als hoofdstad van de regionale staat Amhara, is het de thuisbasis van historische kloosters, exotische vismarkten, prachtige meren en natuurlijk de beroemde watervallen van de Blauwe Nijl.

Gondar

Deze kleine stad in Noord-Ethiopië, bekend om zijn opmerkelijke verzameling vervallen kastelen, forten en 17e-eeuwse kerken, wordt vaak het “Camelot van Afrika” genoemd. Het was de thuisbasis van vele keizers die het land regeerden van de 12e eeuw tot het laatste decennium van de 20e eeuw.

Simien Mountains Nationaal Park

De natuurlijke schoonheid van deze UNESCO Werelderfgoedsite in het noorden van het land heeft al tal van bezoekers met veel ontzag vervuld. Deze gevarieerde regio met zijn verbluffende plateaus, bergkammen, kloven en ravijnen biedt bovendien een habitat aan vele planten- en diersoorten, waaronder de Walia steenbok, Gelada apen en de Ethiopische wolf. Gelada apen zwerven in grote troepen rond in het gebergte en zijn behoorlijk gewend aan mensen.

Axum

De oorspronkelijke hoofdstad van Ethiopië, Axum, was ooit een zeer invloedrijke stad. De gloriedagen zijn al lang voorbij, maar de overblijfselen uit die tijd zijn fascinerend, en het is op cultureel vlak één van de meest belangrijke regio’s van Ethiopië. Net als in veel andere delen van Ethiopië is het ook in deze stad koorddansen tussen feiten en legenden.

Lalibela

Lalibela is het kloppende hart van spiritueel Ethiopië: een plaats van geloof, festivals en mysterieuze plekken. In plaats van zijn kerken op te bouwen richting de hemel, kerfde men ze hier uit het vulkanisch gesteende, waarvan u er vandaag de dag elf kan verkennen. U kan er zich ook verwachten aan kloosters tussen grillige bergtoppen, pelgrims gehuld in witte gewaden en drukke markten.

Omo Vallei

Ervaar een andere manier van leven wanneer u wordt verwelkomd door enkele van de vele stammen in de Omo Vallei, in het zuiden van het land. Toerisme is van vitaal belang om de gemeenschappen te ondersteunen; wij moedigen u dan ook aan ze te bezoeken. Ga er vooral heen om uw inzicht in de wereld te vergroten.

Danakil Depressie

De Danakil Depressie is een ontzagwekkende ontmoetingsplaats van aardse extremen. Van surrealistische zoutvlakten tot kolkende lavameren en uitgestrekte woestijnen, dit is een plek waar de aarde in al zijn rauwe, wilde schoonheid tentoongesteld wordt. Een reis naar Danakil belooft een unieke, bijna buitenaardse ervaring voor diegenen die de gebaande paden durven te verlaten.