Namibië

Magnifieke landschappen met eindeloze horizonten

Dit uitgestrekte en zeer dunbevolkte land is beslist één van de mooiste en meest eenvoudig bereisbare landen ter wereld. De naam is afgeleid van ’s werelds oudste woestijn: de Namib, een immense oppervlakte van steeds veranderende duinen. Met indrukwekkende bergen in het hart van het land en waterrijke gebieden in de Caprivistrook is het echter moeilijk te bedenken welk karakteristiek Afrikaans landschap Namibië niet bezit.

In de steden Windhoek, Lüderitz en Swakopmund leert u bovendien over het koloniale verleden terwijl u elders de kans krijgt om de etnische inwoners te ontmoeten. Maar vergis u niet: Namibië leent zich ook perfect om wilde dieren te observeren. Deze bestemming is dus perfect voor diegenen die op zoek zijn naar een ongeëvenaard avontuur en een diepe verbinding met de spectaculaire Namibische wildernis.

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten

Gezondheid

Tijdsverschil

Beste reistijd

Namibië geniet van een subtropisch woestijnklimaat met gemiddeld 300 dagen zon per jaar. De zomermaanden (november-maart) zijn heel warm waarbij men rekening moet houden met temperaturen boven de 30°C. Door de droge lucht blijft dit verdraagbaar. Vanaf december moet men rekening houden met kortstondige maar soms heel hevige regenbuien, meestal gepaard met zware onweders.

Aan de kust valt er quasi geen regen terwijl er in het noorden en het noordoosten (grens met Angola en de Zambezi regio) tot 600 mm per jaar kan vallen. Tijdens de wintermaanden (mei-september) is de lucht meestal helblauw en is er geen wolk te bespeuren. Overdag is het dan nog steeds warm en droog, maar ‘s nachts kan het sterk afkoelen. Dit is de beste periode om dieren te zien in de wildparken.

Windhoek J F M A M J J A S O N D
Max. °C 30 29 28 26 23 21 21 23 27 29 30 31
Min. °C 17 17 16 13 9 7 6 8 12 14 16 17
Gem. neerslag (mm) 48 69 52 18 2 0 0 0 2 11 18 41
Uren zon per dag 9 9 8 9 10 10 10 11 11 10 10 10
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Fish River Canyon

In het uiterste zuiden van het land ligt de indrukwekkende Fish River Canyon, die qua omvang alleen onderdoet voor de Grand Canyon. Dit natuurwonder is te immens om in één oogopslag te waarderen. Eén van de hoogtepunten van uw bezoek is dus ongetwijfeld een wandeling langs de rand van de kloof, hoewel ook een langere trektocht van enkele uren tot dagen zeker de moeite waard is.

Lüderitz & Kolmanskop

Lüderitz is een koloniaal overblijfsel aan de kust dat doet denken aan een Duits dorp, vastgeroest in de tijd. Ten oosten ervan ligt Kolmanskop, een verlaten spookstad oorspronkelijk bewoond door Duitse diamantenjagers. Nu vindt men er vervallen gebouwen die volledig veroverd zijn door zandduinen, te bewonderen tijdens een begeleid bezoek.

Namibwoestijn

De Namibwoestijn wordt algemeen beschouwd als de oudste woestijn ter wereld. Sossusvlei, met zijn gigantische duinen, en Deadvlei, de witte kleivlakte met oude, zwartgeblakerde bomen, etaleren een ongeziene schoonheid in dit onherbergzame terrein, het best te bezoeken bij zonsopgang,

Swakopmund & Walvisbaai

De promenades, kilometerslange stranden en sfeervolle architectuur maken van Swakopmund de meest gewaardeerde kuststad. De grootste troef is echter het aanbod aan activiteiten: een boottocht vanuit Walvisbaai met duizenden zeehonden als decor of sandboarden, quadbiken en parachutespringen voor reizigers met zin voor adrenaline.

Damaraland

Damaraland, afgeleid van het Damara volk dat het bewoont, is een omvangrijke regio met oneindige zandvlaktes, granieten heuvels en diepe kloven. De dieren die hier wonen hebben hun levensstijl aangepast om er te overleven. Zo reizen de woestijnolifanten tot 70 kilometer per dag, op zoek naar voedsel en water. Andere hoogtepunten zijn de vele prehistorische rotstekeningen.

Kaokoland

Het bergrijke Kaokoland is een afgelegen streek in het noordwesten van Namibië. Hier wonen de Himba’s, een semi-nomadische stam en traditionele veehouders. Aan de grens met Angola zorgt de Kunene rivier voor een verbluffend contrast met subtropische begroeiing in een anders schrale omgeving. Hier vindt u de adembenemende Epupa Falls.

Etosha Nationaal Park

Etosha, letterlijk “grote witte plaats”, bevat een enorme zoutpan omringd met struikgewas. Een overvloed aan wildleven zoals olifanten, neushoorns en antilopen, komt samen rond de waterpoelen, waar u ze vooral tijdens de droge winterperiode gegarandeerd waarneemt. Bij hevige regenval in de zomer trekt het water duizenden vogels aan, een paradijs voor vogelliefhebbers.

De Zambezi regio

De Zambezi regio biedt een uniek stukje authentiek Afrika, weg van de platgetreden paden. Voorheen bekend als de Caprivistrook, is dit een fascinerende en verrassend groene oase in Namibië, rijk aan waterwegen. Het is een schatkamer voor natuur- en dierenliefhebbers met enkele parken waar safari’s per 4x4, boot of te voet op het programma staan.

Kalahariwoestijn

De Kalahariwoestijn is een grote halfwoestijn die delen van Botswana, Namibië en Zuid-Afrika beslaat. Karakteristiek zijn het dieprode zand, de weidse landschappen en de inwoners (zoals giraffen en jachtluipaarden), die men aan de hand van natuurritten het best kan observeren. Denk aan spectaculaire zonsondergangen en sterrenhemels.

Windhoek

Windhoek, de hoofdstad van Namibië, ligt vrijwel in het geografische middelpunt van het land en vormt er het socio-economische en politieke hart. De combinatie met de culturele trekpleisters en charmante eetgelegenheden geven Windhoek een zekere bedrijvigheid die nergens anders in Namibië te vinden is. Een uitstekende uitvalsbasis om een rondreis aan te vatten!