Nieuw-Caledonië

Een mozaïek van adembenemende lagunes

Nieuw-Caledonië fascineert bezoekers met zijn paradijselijke zandstranden, weelderige natuur en ’s werelds grootste lagune die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Het hoofdeiland, Grande Terre, heeft een spectaculair natuurlandschap en is een ware avonturenspeeltuin. De verbluffende eilanden onthullen de perfecte combinatie van verbazingwekkende landschappen en uitmuntende gastvrijheid en hebben elk hun eigen karakter. Nieuw-Caledonië is een smeltkroes van etnische gemeenschappen met een rijk erfgoed waar mensen en culturele invloeden in elkaar overvloeien, zodat uw reis onvergetelijk wordt. 

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten 

Gezondheid  

Tijdsverschil 

Beste reistijd  

Nieuw-Caledonië heeft een warm, gematigd klimaat en kent 2 seizoenen. Een koel seizoen met dagtemperaturen rond 24° C. ‘s Nachts kan het dan afkoelen tot 15°C. De koelste maanden zijn juni, juli en augustus. Tijdens het hete seizoen van november tot april lopen de temperaturen soms op tot boven de 30°C en valt ook de meeste regen. Tussen januari en maart kunnen tropische stormen over de eilanden trekken. 

Nouméa J F M A M J J A S O N D
Max. °C 29 29 29 27 25 24 23 23 24 26 27 28
Min. °C 23 23 23 21 19 18 17 17 17 19 20 22
Gem. neerslag (mm) 89 69 128 76 59 68 52 43 27 35 56 64
Uren zon per dag 7 7 6 7 6 5 6 7 7 8 8 8
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Grande Terre

Een reis naar Nieuw-Caledonië begint en eindigt op Grande Terre, het 400 km lange hoofdeiland waar een centrale bergketen het landschap opdeelt in een westelijke, oostelijke en zuidelijke regio. Kenmerkend aan het westen is de mix van uitgestrekte vlakten met veehouderijen, een schitterende lagune (UNESCO) voor de kust en als kers op de taart het rijke cultureel erfgoed met onder meer rotstekeningen en archeologische sites. De oostkust is meer blootgesteld aan sterke winden en door de grotere vochtigheid begroeit met een weelderige vegetatie die tot aan de oceaan loopt. Het zeeleven dat men hier terugvindt is enorm divers: dwergzeepaardjes, reuzenmanta’s, buitengewone koralen en anemonen sieren de zeebodem. Het zuiden is dan weer het meest representatief voor de drie symbolische kleuren van Nieuw-Caledonië: de duizend tinten groen van de verschillende natuurparken, het blauwe palet van de oceaan en de typische rode aardekleur. U kan dus gerust stellen dat Grande Terre uitnodigt tot zowel verwondering als sensatie. Trektochten, snorkelen, mountainbiken, paardrijden, ziplinen, scubaduiken en parachutespringen zijn maar enkele voorbeelden van wat u er allemaal kan verwachten.

Nouméa

Als culturele hart en hoofdstad van Nieuw-Caledonië, vindt u er musea, theaters en tal van eetgelegenheden die de moeite meer dan waard zijn. De keuken is een samensmelting van smaken die getuigen van de verschillende tradities die er heersen, met gerechten die vaak pittig zijn en altijd heerlijk vers, waarbij gebruik wordt gemaakt van de allerbeste lokale ingrediënten. De stad ligt aan de westkust van Grande Terre met zicht op de magnifieke lagune.

Eilanden ten oosten van Grande Terre

De kleinere eilanden ten oosten van Grande Terre zijn bovendien nog meer pareltjes om te ontdekken, elk met een eigen karakter. Terwijl Ouvéa vaak de titel krijgt van het paradijs op aarde dankzij het 25 km lang wit zandstrand, de majestueuze kokosplantages en buitengewone duiksites, is Île des Pins ongetwijfeld de grootse rivaal. De spectaculaire baaien zorgen voor een onvergetelijk schouwspel en de koloniale overblijfselen verschaffen er bovendien een aangrijpend inzicht in het verleden. Dit uiteraard zonder afbreuk te doen aan de charme en het wilde natuurschoon van de drie overige nabijgelegen eilandjes: Lifou, Maré en Tiga.