Tanzania

Het podium voor spectaculaire wildervaringen

Tanzania is het mekka van de safari en dankt zijn populariteit vooral aan zijn natuurparken. Een absolute topper is de Serengeti, het toneel van de jaarlijkse “grote trek” waarbij immense kuddes gnoes en zebra's op epische wijze migreren. Maar denk ook aan de unieke wildpopulatie in de Ngorongoro-krater, een verbluffend natuurwonder, of geniet van de serene schoonheid van het Manyarameer.

De echte avonturiers dagen zichzelf dan weer uit met een beklimming naar de top van de majestueuze Kilimanjaro, Afrika's hoogste piek. Dus of u nu een globetrotter of  natuurliefhebber bent, Tanzania heeft voor iedereen iets te bieden. Beleef de reis van uw leven in dit buitengewone land, sensatie verzekerd.

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten

Gezondheid

Tijdsverschil

Beste reistijd

Hoewel Tanzania dicht bij de evenaar ligt, zijn de weersomstandigheden er doorgaans gematigd omwille van de hoogteligging. Een groot deel van het land overschrijdt de 1.500 meter boven zeeniveau wat overdag voor warme maar ’s nachts voor koele temperaturen zorgt. De kustgebieden ervaren een tropisch klimaat met zeer hoge luchtvochtigheid. Het water van de Indische Oceaan is het hele jaar door heerlijk warm. Er zijn twee regenseizoenen: lange en soms stevige regens van maart tot mei (meestal ’s nachts of ’s ochtends) en korte regens van oktober tot december.

Belangrijk voor reizigers die de migratie niet willen missen: de timing ervan varieert, grotendeels afhankelijk van de regenval. Over het algemeen is de periode van juli tot oktober de beste tijd om ze te zien in het uiterste noorden van de Serengeti, wanneer de kuddes de gevaarlijke Mara-rivier oversteken naar Kenia. In november beginnen ze hun reis terug naar de zuidelijke Serengeti. Van december tot maart vindt de kalverperiode plaats in het zuiden, wat ook geweldig is om te bewonderen.

Arusha J F M A M J J A S O N D
Max. °C 29 30 29 26 24 23 23 24 26 28 28 28
Min. °C 15 15 16 17 16 14 13 13 14 15 16 16
Gem. neerslag (mm) 45 37 60 65 15 5 2 1 3 18 46 78
Uren zon per dag 8 8 8 6 6 6 6 7 8 9 8 8
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Zanzibar

Dit eiland voor de Tanzaniaanse kust staat wereldwijd bekend als de kruidentuin van de Indische Oceaan en heeft een interessante geschiedenis. Kenmerkend zijn de traditionele zeilschepen, oude ruïnes, specerijen en poederwitte zandstranden, wat van Zanzibar de ideale strandvakantie na een safari maakt. Interesse? Vraag naar ons aanbod bij uw vertrouwde reisagent!

Arusha en de Kilimanjaro

Arusha is een omvangrijke, levendige stad in het noorden van het land, van waaruit de meeste safari’s naar de noordelijk gelegen wildparken van start gaan. Ten oosten daarvan ligt de Kilimanjaro, met zijn 5.895 meter ’s werelds hoogste alleenstaande berg. Een meerdaagse beklimming naar de top kan het hele jaar door met behulp van gidsen en dragers, een heuse uitdaging!

Tarangire Nationaal Park

Dit nationaal park werd genoemd naar de Tarangire rivier die de regio doorkruist. Qua vegetatie is het uiterst gevarieerd: een heuvellandschap bezaaid met baobab bomen, hoge grassen en dichtbegroeid struikgewas, afgewisseld met moerasgebied. Onder de diersoorten die men er kan waarnemen, behoren o.a. buffels, leeuwen, impala’s, gazellen en olifanten.

Lake Manyara Nationaal Park

Het Lake Manyara Nationaal Park bevindt zich in de Grote Riftvallei, een stelsel van geologische dalen die door Oost-Afrika loopt. Laat er u verrassen door de boomklimmende leeuwen, die luierend op de takken van acaciabomen liggen. Het Manyara meer zelf is dan weer een magneet voor vogels, aangetrokken door de mineralen in het water.

Ngorongoro Conservatiegebied

Zo’n 180 km ten westen van Arusha ligt het Ngorongoro Conservatiegebied, met als orgelpunt ’s werelds grootste intacte vulkaankrater. Op de bodem treft men een zeer divers wildbestand aan, met onder andere een buitengewone roofdierenpopulatie. Reist u verder naar het westen, vindt u bovendien één van de belangrijkste archeologische sites op aarde: de Olduvai-kloof.

Serengeti Nationaal Park

De naam ‘Serengeti’ staat voor ‘eindeloze vlakten’, een meer dan treffende benaming. Dit park is de thuis van naar schatting drie miljoen wilde dieren, waarvan de meerderheid ook jaarlijks deelneemt aan de migratie naar Kenia. Het park is dus niet alleen gerenommeerd om zijn biologische relevantie, maar ook om zijn safari’s van topniveau.

Nyerere National Park

Nyerere National Park is het grootste nationaal park van Afrika. Het biedt de meer avontuurlijke reizigers een vleugje onaangeroerd Afrika ver van de grote menigte en verharde wegen. Met boottochten en begeleide wandeltochten ervaart u de ongerepte natuur van dichtbij. U spot er olifanten, buffels, leeuwen,… en komt er misschien oog in oog te staan met de zeldzame wilde hond.

Ruaha Nationaal Park

Dit park in centraal Tanzania is werkelijk het best bewaarde geheim van deze bestemming. Het ontleent zijn naam aan de Great Ruaha River, die aan de zuidoostelijke grens stroomt, maar ook vaak niet meer dan een droge rivierbedding is. De open grasvlaktes, rotsachtige heuvels en dichte bebossing creëren samen het leefgebied van vele katachtigen, olifanten, sabel- en roanantilopen.