Cookeilanden

Paradijselijk avontuur op het ritme van de oceaan

De 15 eilanden die behoren tot de Cookeilanden liggen in het hart van de Stille Oceaan, halfweg tussen Nieuw-Zeeland en Hawaï. Door het kristalheldere water, de sprookjesachtige witte zandstranden, de bergen en regenwouden, maar ook door de authentieke, gastvrije inwoners mag men deze archipel een puur paradijs noemen. Hier geniet men van het duiken en snorkelen tussen de kleurrijke koraalriffen en vissoorten. Relaxen, zich cultureel verrijken, op avontuur gaan of een combinatie daarvan? Het kan allemaal! Kia Orana! 

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten 

Gezondheid  

Tijdsverschil 

Beste reistijd

Op de Cookeilanden heerst een tropisch klimaat, aangenaam warm en zonnig het hele jaar door. Er is een duidelijk regenseizoen van november tot april waarin ook tropische cyclonen voorkomen en een droog seizoen van mei tot oktober. De natste maanden zijn januari tot april waarbij de buien meestal kort maar hevig zijn. De temperaturen schommelen het ganse jaar tussen 21 en 28°C. 

Avarua J F M A M J J A S O N D
Max. °C 28 29 29 28 27 26 25 25 26 26 27 28
Min. °C 23 23 23 22 21 20 19 19 19 20 21 22
Gem. neerslag (mm) 148 101 148 77 67 39 25 37 32 47 59 153
Uren zon per dag 6 6 6 6 6 7 8 7 7 7 7 6
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Rarotonga

Rarotonga is het kloppend hart van de paradijselijke Cookeilanden. Ruwweg 10.000 warme en uiterst gastvrije locals mogen het hun thuis noemen. Het zijn echter de torenhoge met oerwoud begroeide bergen die dit eiland onderscheiden van de veertien andere. Omdat er zoveel te beleven valt, zult u blij zijn te horen dat het heel eenvoudig te verkennen is. Met slechts 32 km in omtrek, bent u het eiland rond in zo’n 45 minuten per bus, huurwagen of scooter. De enige beslissing die u dan nog dient te nemen is of u de dag start met het beklimmen van de indrukwekkende vulkaan of het exploreren van het met tropische vissen gevulde oceaanwater. Probeer ook zeker het kitesurfen, kajakken en stand-up peddelen uit. Als het cultuur is waar u naar op zoek bent, mis dan de kans niet om naar een traditionele dansshow te gaan of de vele kleurrijke markten af te schuimen op zoek naar een handgemaakt souvenir. Met wel honderd cafés en restaurants, variërend van gezinsvriendelijke tot verfijnde eetgelegenheden met een Polynesisch tintje, is Rarotonga bovendien een echt walhalla voor foodies.

Aitutaki

Niet meer dan 220 km ten noorden van Rarotonga – wat gelijk staat aan een vlucht van ongeveer 50 minuten – ligt het kleine en hemelse Aitutaki. U doet er vooral zo veel of zo weinig als u zelf wilt. Luier onder een kokospalm, laat u in de watten leggen met een ontspannende massage of ontdek het eiland simpelweg per fiets of brommer. De lagune en het driehoekig koraalrif dat het omsluit, maakt Aitutaki één van de beste plekken in de Stille Oceaan voor watersportactiviteiten zoals kitesurfen, duiken, snorkelen, diepzeevissen en kajakken. U kan ook voor een boottocht kiezen naar Maina, Honeymoon Island of One Foot Island, waar u uw paspoort laat bestempelen in ’s werelds kleinste postkantoor.

Atiu

Voor echte avonturiers die de ontdekkingsreiziger in zichzelf willen bovenhalen, liggen er nog dertien afgelegen zustereilanden ten noorden of zuiden van Rarotonga en Aitutaki, te bereiken met binnenlandse vluchten of per boot. Zo is Atiu, het derde grootste eiland en grotendeels ongerept, met zijn kalksteengrotten, tropische jungle vol uniek vogelleven en vijf kleine dorpjes, een waar toevluchtsoord voor natuurliefhebbers die de stilte willen opzoeken.