Oeganda

De parel van het Afrikaanse continent

Oeganda, de “parel van Afrika”, is een bestemming met weelderig begroeide bergen, de bron van de Nijl, ingeslapen vulkanen en uiteraard de vermaarde, bedreigde berggorilla’s. Oeganda heeft dus heel wat te bieden als relatief onbekende vakantiebestemming: toeristen worden er heel gastvrij en vriendelijk ontvangen, het land is politiek heel stabiel, rustig en veilig en men investeert enorm om het toerisme tot bloei te brengen.

Rondreizen starten in de drukke hoofdstad Kampala, dat u al snel inruilt voor spectaculaire landschappen, trektochten, boottochten en safari’s in de prachtige en uitgestrekte nationale parken. In essentie is een bezoek aan Oeganda het meest geschikt voor avontuurlijke reizigers die verlangen naar bijzondere ontmoetingen met gorilla's of andere primaten en de onvergetelijke natuurpracht van dit prachtige Afrikaanse land willen ervaren. 

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten

Gezondheid

Tijdsverschil

Beste reistijd

Oeganda ligt op de evenaar en heeft een tropisch klimaat, waar de temperatuur wat getemperd wordt door de hoogteligging (het grootste deel van het land bevindt zich hoger dan 1.000 m boven de zeespiegel). Over het algemeen zijn december tot februari, alsook juni tot september de droogste maanden van het jaar. De regenseizoenen vallen in de maanden maart tot mei en oktober tot november, gekenmerkt door regenbuien van korte duur die meestal ook ’s nachts plaatsvinden.

De beste periode om een trektocht naar de gorilla's te ondernemen is tijdens de drogere maanden, omdat de paden dan beter begaanbaar zijn en de kans op neerslag lager, waardoor de ervaring over het algemeen aangenamer is. Het is echter belangrijk op te merken dat men er het hele jaar door gorillatrektochten organiseert. Wat modder draagt alleen maar bij aan het avontuur, toch?

Kampala J F M A M J J A S O N D
Max. °C 29 29 28 28 27 27 27 27 27 2 28 28
Min. °C 16 16 17 17 17 16 15 16 16 16 16 16
Gem. neerslag (mm) 111 110 172 225 196 119 86 115 127 159 185 142
Uren zon per dag 7 7 6 6 7 7 7 7 7 7 7 7
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Entebbe en Kampala

Entebbe was ooit de hoofdstad tijdens de Britse koloniale overheersing, maar is tegenwoordig een kleine, charmante stad waar de officiële residentie van de president en de internationale luchthaven gelegen zijn. De hedendaagse hoofdstad Kampala is dan weer een dynamisch centrum met straten vol marskramers, winkelaars en overvolle bus- en taxiparken.

Murchison Falls Nationaal Park

Het grootste natuurreservaat van Oeganda dankt zijn naam aan de machtige Murchison Falls, waar de Victorianijl naar beneden stort. Een boottocht op de Nijl is de perfecte gelegenheid om nijlpaarden, buffels en watervogels te observeren, zorgvuldig in de gaten gehouden door krokodillen. Vervolgens kan u een korte, stevige wandeling ondernemen naar de top voor een subliem uitzicht op het gebied.

Kibale Nationaal Park

Kibale Forest is ontegensprekelijk één van de mooiste regenwouden van Oost-Afrika. Hier leven 13 verschillende primaten, maar in essentie draait alles hier om de chimpansees, waar we 98% van onze genen mee delen. Een zoektocht naar deze mensapen in de jungle is een belevenis die u lang zal bijblijven.

Queen Elizabeth Nationaal Park

Dit nationaal park is het meest bezochte van het land en de plek bij uitstek om op safari te gaan, vogels te spotten tijdens een cruise op het Kazinga kanaal en de beroemde boomklimmende leeuwen van Ishasha te bewonderen. De grasvlaktes en de met sneeuw bedekte Rwenzori gebergten op de achtergrond maken van dit adembenemend natuurschoon een droom voor fotografen.

Bwindi Impenetrable Forest

Dit ‘ondoordringbaar’ oerbos is biologisch gezien één van de meest diverse op aarde. Hier stuit u niet enkel op zeldzame vegetatie, maar ook op een groot aantal zoogdiersoorten, een aanzienlijk vogelbestand en talrijke vlinders. Dit is tevens de plek waar de helft van de nog levende berggorilla’s zijn thuis maakt. Het werd vanwege zijn ecologische waarde als UNESCO Werelderfgoed bestempeld.

Lake Mutanda

Het schilderachtige Mutanda meer, met de in mist gehulde Virunga vulkanen als decor, leent zich perfect voor tal van activiteiten. Hier kan u zwemmen, vogelspotten, kanovaren of aansluiten bij motorboottochten en culturele rondleidingen in de nabijgelegen dorpen.

Lake Mburo Nationaal Park

Het kleinste park van Oeganda ligt op slechts enkele uren rijden van Kampala, oorspronkelijk een gecontroleerd jachtgebied en in de jaren 60 opgewaardeerd tot wildreservaat. Mis de kans niet om er te voet of te paard op safari te gaan, terwijl u zich onderweg laat imponeren door de ongelofelijke natuurpracht.

Lake Victoria

De zoektocht van Europeanen naar de bron van de Nijl leidde hen in 1858 tot het Victoriameer, zo genoemd ter ere van koningin Victoria van Engeland. Het meer is het grootste van Afrika en wordt op aarde enkel in omvang overschreden door Lake Superior in Noord-Amerika. Bezoek de bron van de Nijl in Jinja of ga vissen op zoek naar de gigantische Nijlbaars.