Martinique

Een bloemeneiland met Frans accent

In het hart van de Caribische archipel ligt Martinique, een gracieus vulkanisch eiland bekend om haar rijke Creoolse cultuur en attractieve kust. De regenwouden en het berglandschap maken het noorden het meest indrukwekkend, maar ook in het zuiden vindt u onvergetelijke natuurwonderen zoals schitterende baaien en kilometerslange zandstranden.

Voeg daar nog uitstekende wandelroutes, geweldige culinaire ervaringen en een enorm aanbod aan activiteiten aan toe en u zult begrijpen waarom zoveel mensen van Martinique houden. Deze bestemming is dus ideaal voor reizigers die Creoolse gastronomie, tropische natuurlandschappen en Frans cultureel erfgoed weten te appreciëren. 

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten

Gezondheid

Tijdsverschil

Beste reistijd

Op Martinique geniet men van een tropisch regenwoudklimaat met gemiddelde dagtemperatuur rond de 30°C. Het regenseizoen valt tussen juni en november (korte, maar hevige buien) met mogelijkheid tot orkanen in augustus en september. 

Fort-de-France J F M A M J J A S O N D
Max. °C 28 28 28 29 0 30 30 30 30 30 29 28
Min. °C 22 22 22 22 23 23 24 24 24 23 23 22
Gem. neerslag (mm) 28 19 20 37 37 30 50 64 69 74 78 36
Uren zon per dag 7 7 7 7 7 7 7 7 7 6 6 6
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Les Salines

Beeldt u zich eens in: een kilometerslang goudkleurig zandstrand omzoomd met kokospalmen en manzanillabomen aan een kalme, kristalheldere zee. Het mythische strand Les Salines, dat er precies uitziet zoals op een postkaart, ligt in het zuiden van Martinique en is een bijzonder populaire bestemming voor een aangenaam dagje strand gevuld met snorkelen en zonnebaden.

Mont Pelée

De majestueuze en actieve vulkaan Mont Pelée, ook wel toepasselijk La Grand Dame du Nord genoemd, is met 1.397 meter het hoogste punt van het eiland. U kan er zich wagen aan wandeltochten van verschillende niveaus of een museum bezoeken ter nagedachtenis aan de ongemeen verwoestende vulkaanramp van 1902.

Fort-de-France

Ongeveer een vierde van de bevolking van Martinique woont in de hoofdstad Fort-de-France, met zijn historisch centrum, kleurrijke winkelstraten en prachtige gebouwen zoals de beroemde Schoelcher bibliotheek en de schitterende Saint-Louis kathedraal. Daarnaast zijn de plaatselijke markten een onvergetelijke belevenis voor alle zintuigen.

Le Rocher du Diamant

De zeeën rond Martinique hebben heel wat te bieden. Zo is Le Rocher du Diamant, een 175 m hoge vulkanische rots voor de zuidkust, niet alleen een toevluchtsoord voor vele zeevogels, het is eveneens de favoriete plek van ervaren duikers die er onderzeese grotten, barracuda’s en zeeschildpadden komen waarnemen.

La Presqu’île de la Caravelle

Het natuurreservaat La Caravelle etaleert een aantal diverse en opmerkelijke landschappen: van kliffen tot bananenplantages, met krabben bewoonde mangroven en uitgestrekte weilanden, dit schiereiland heeft het allemaal! Het is dan ook één van de mooiste plekken om uitgebreid te gaan wandelen langs één van de twee bewegwijzerde paden door de wilde natuur.

Le Jardin de Balata

Deze botanische tuin werd in 1982 aangelegd door Jean-Philippe Thoze rondom het Creoolse huis van zijn grootouders en is intussen de thuisbasis geworden van wel 3.000 verschillende plantensoorten. Wie zich tussen de bosjes en bloemenperken begeeft, begrijpt waarom Martinique ontegensprekelijk ook het bloemeneiland wordt genoemd.