Kenia

Safari in zijn puurste vorm
Kenia

Welkom in het betoverende Kenia, waar het ritme van de savanne uw hart sneller doet kloppen en de schoonheid van de natuur u sprakeloos achterlaat. Dit is de plek waar de majestueuze leeuwen hun koninkrijk regeren, de gracieuze giraffen over de boomtoppen reiken en de elegante luipaarden zich in de schaduwen verschuilen. Ga op een safari-avontuur door uitgestrekte nationale parken zoals de wereldberoemde Masai Mara en ontdek een wereld van pure wildernis.

Een reis naar Kenia is niet alleen een ontmoeting met adembenemende natuur, maar ook een unieke kans om de levende geschiedenis en tradities van de Masai te ervaren. Ontdek hun levendige cultuur, van hun kenmerkende kleding met felle kleuren en traditionele sieraden tot hun gracieuze dansen die de kracht en vitaliteit van hun gemeenschap weerspiegelen.

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten

Gezondheid

Tijdsverschil

Beste reistijd

Het klimaat in Kenia verschilt per regio omwille van de sterke hoogteverschillen. De kustregio is het hele jaar door warm en tamelijk vochtig en ook het zeewater is het ganse jaar aangenaam warm. Omdat het land op de evenaar ligt ervaart men over het algemeen het ganse jaar door aangename tropische weersomstandigheden met veel zon overdag en warme temperaturen.

Kenia kent twee regenseizoenen: de lange krachtige regens vallen in de maanden maart tot mei terwijl er van oktober tot december hier en daar korte regenbuien kunnen plaatsvinden. Het algemene droge seizoen in Kenia loopt van januari tot en met maart, gekenmerkt door de wilde dieren die zich verzamelen bij de waterbronnen en eenvoudiger te spotten zijn. Maar als u geïnteresseerd bent in het bijwonen van de wereldberoemde migratie van wildebeesten en zebra's, is de periode van juli tot en met oktober ideaal. Dit is wanneer de kuddes Masai Mara doorkruisen, een spectaculaire ervaring. 

Nairobi J F M A M J J A S O N D
Max. °C 25 26 26 24 23 22 21 21 24 25 23 24
Min. °C 12 12 13 14 13 11 10 10 11 13 13 13
Gem. neerslag (mm) 40 33 63 126 102 50 20 28 22 49 93 55
Uren zon per dag 9 9 8 7 6 5 4 4 6 7 7 8
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Nairobi

Nairobi was oorspronkelijk niet veel meer dan een plaats waar de Masai-stammen water kwamen vergaren, maar tegenwoordig is het de grootste stad tussen Caïro en Johannesburg. Indien uw reisplan dit toelaat, kan u hier de gezellig drukke markten, enkele musea en wildlife projecten meepikken.

Masai Mara Wildreservaat

Op vlak van safari wordt het niet beter dan het Masai Mara Wildreservaat. Het verzekert reizigers een overvloed aan wildleven in een wijds graslandschap van 1.800 vierkante kilometer. Met veel geluk stuit u hier in één ochtend op alle leden van de Big Five. Dit gebied is tevens de thuis van het legendarische Masai-volk, die vaak opvallend lang en slank zijn, gehuld in rode doeken en voorzien zijn van talrijke sierraden. Traditioneel leven ze van de melk en het bloed van hun vee.

Amboseli Nationaal Park

Het Amboseli Nationaal Park ligt aan de voet van de hoogste berg en tegelijk het beroemdste symbool van Afrika: de Kilimanjaro, die eigenlijk net over de grens in Tanzania gelegen is. Deze majestueuze reus met besneeuwde toppen vormt het decor van de grasvlakte waar u zich laat verrassen door o.a. grote kuddes olifanten.

Lake Nakuru Nationaal Park

Dit park ontstond in de jaren 60 rond een ondiep zoutmeer omringd door acaciabossen, kliffen en heuvels. Men kan er meer dan 400 vogelsoorten waarnemen; bijgevolg is dit dus één van belangrijkste ornithologische sites van Kenia. Daarnaast dient een afgebakend deel van het park voor de bescherming van neushoorns.

Lake Naivasha en Hell’s Gate

Vlak bij het zoetwatermeer Lake Naivasha - waar een aanzienlijke populatie nijlpaarden en krokodillen leven - ligt het Hell’s Gate National Park. Het is één van de meest unieke natuurgebieden in Kenia, met een tot de verbeelding sprekend landschap bestaande uit grasland en struiken, rotsheuvels en uitgedoofde vulkanen. Het is het park bij uitstek voor fietstochten en avontuurlijke wandelingen.

Samburu Nationaal Reservaat

Het afgezonderde Samburu Nationaal Reservaat ligt in het semi-woestijngebied van centraal Kenia. Het landschap wordt gekenmerkt door de dramatische Ololokwe berg en de kronkelende Ewasi Nyiro-rivier. Hier vindt u zeldzamere Oost-Afrikaanse diersoorten, zoals de Somalische giraffe en struisvogel,langhalzige girafgazelle, Grévyzebra en spiesbok.

Tsavo Oost & West Nationaal Park

Hun relatieve nabijheid tot de Keniaanse kust, maakt Tsavo Oost & West Nationaal Park ideaal voor wie een safari met strandverblijf wenst te combineren. Ze worden bovendien minder bezocht, dus de kans bestaat dat u er de wildernis kan verkennen zonder andere mensen aan te treffen.

Mombasa

Mombasa, één van de oudste steden van Oost-Afrika, is eigenlijk een eiland aan de kust, vanaf het vasteland te bereiken met bruggen en veerboten. De stad kijkt uit op een brede haven, waar de commerciële scheepvaart zich mengt met traditionele zeilschepen (dhow). Het ware hart van de stad ligt echter in de oude kern met zijn smalle straatjes, Arabische architectuur en kleurrijke inwoners. Vlak voor de kust van Mombasa ligt het prachtige Marine National Park. De onderwaterwereld biedt onderdak aan een verscheidenheid aan zeedieren, waaronder krabben, zeesterren, steenvissen, zeekomkommers, koralen en schildpadden.

Watamu Marine National Park

Het beschermde Watamu Marine National Park, erkend als een UNESCO Biosfeerreservaat, herbergt een buitengewone biodiversiteit met meer dan 600 soorten vissen en 150 soorten zachte en harde koralen. Van sierlijke zeeschildpadden tot speelse dolfijnen, het zeereservaat heeft het allemaal. Of u nu kiest voor een boottocht, een snorkel- of duikavontuur of een ontspannende dag op het strand, dit nationaal park is een niet te missen bestemming voor alle liefhebbers van de natuur en de zee.

Diani Beach

Diani Beach is voor velen één van Kenia's meest geliefde strandlocaties, gekenmerkt door zijn zacht wit zand, doorzichtige water en weelderige tropische begroeiing. De kalme, warme Indische Oceaan nodigt uit tot een verscheidenheid aan wateractiviteiten, van snorkelen en duiken tot kitesurfen en zeiltochten. Spot dolfijnen, geniet van de overvloed aan tropische vissen of ontdek simpelweg de rust van een wandeling langs de kust bij zonsondergang. En met de eersteklas resorts, die alle comfort en ontspanning bieden, zijn alle ingrediënten aanwezig voor een onvergetelijke vakantie.

Bamburi Beach

Met het brede, witte zandstrand dat zich uitstrekt over 12 km, is Bamburi Beach de ideale plek om tot rust te komen en het trage tempo van het kustleven te ervaren. Het heldere warme water van de oceaan biedt trouwens een ideale en veilige gelegenheid om te zwemmen. Voor de actievere reiziger biedt het gebied een scala aan watersporten, van jetskiën tot duiken, en de nabijheid van het levendige Mombasa maakt culturele uitstapjes eenvoudig. Bovendien vindt men in de omgeving het prachtige Haller Park, waar bezoekers een rijke diversiteit aan lokale flora en fauna kunnen ontdekken.