Zambia

Afrika's best bewaarde geheim

Zambia is ondanks haar ligging tussen acht andere Afrikaanse landen, een veelal onontgonnen, dun bevolkt land, met heel wat toeristische troeven, die wachten om ontdekt te worden. Men kan er genieten van de ongerepte natuur, diversiteit in fauna en flora, legendarische wandelsafari’s, de machtige Zambezi rivier, de indrukwekkende Victoria Watervallen en het South Luangwa Nationaal Park dat tot de mooiste safariparken van Afrika behoort.

Voor wie dus op zoek is naar authentieke safari's en ongerepte natuur, biedt Zambia het perfecte decor. Het land spreekt zowel avonturiers, natuurliefhebbers als cultuurfanaten die de lokale tradities willen ervaren, aan.

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten

Gezondheid

Tijdsverschil

Beste reistijd

Zambia heeft een tropisch klimaat. Tijdens de Zambiaanse wintermaanden (mei-augustus) is het droog en liggen de dagtemperaturen rond een aangename 25°C in de regio van South Luangwa, Lower Zambezi en Livingstone en een 10°C à 15°C in Kafue, dat hoger gelegen is. Voor een bezoek aan de wildparken zijn deze droge maanden ideaal, aangezien de dieren zich vaak rond waterbronnen verzamelen, wat observatie gemakkelijker maakt.

Het regenseizoen loopt van oktober tot april waarbij de hoogste temperaturen (35°C à 40°C) voorkomen tijdens de maanden oktober en november. De meeste regen valt in de maanden januari en februari. Wilt u de Victoria Watervallen op volle kracht zien? Reis dan in de maanden maanden maart tot mei. Tussen juni en september, wanneer het waterpeil daalt, is het uitzicht op de watervallen minder nevelig en kan u ze het best waarderen. Vanaf november is het waterpeil in de Zambezi rivier zo laag dat de watervallen bijna niet meer zichtbaar zijn.

Livingstone J F M A M J J A S O N D
Max. °C 30 30 31 30 28 26 26 29 33 34 33 31
Min. °C 19 19 18 15 11 8 7 10 15 19 20 19
Gem. neerslag (mm) 114 90 56 11 1 0 0 0 0 4 36 107
Uren zon per dag 7 7 8 9 10 9 10 10 10 9 8 7
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Livingstone en de Victoria Watervallen

De stad Livingstone, opgericht in 1905 in het zuiden van het land, werd genoemd naar de bekende Victoriaanse missionaris en ontdekkingsreiziger Dr. David Livingstone. Het werd een belangrijke Europese nederzetting in Afrika. De nabijheid van de Zambezi rivier en de sensationele Victoria Watervallen, die Zambia deelt met buurland Zimbabwe, leiden ertoe dat het vandaag een prominente uitvalsbasis is geworden voor reizigers die de omgeving willen verkennen. Of u hier nu bent om watervallen te bewonderen, te raften of bungeejumpen, het kan allemaal, maar aan de Zambiaanse zijde vindt u iets bijzonders. Na duizenden jaren van erosie hebben er zich namelijk vele rotspoelen gevormd en één daarvan precies aan de rand van de kloof: de “Devil’s Pool”. Onbevreesde avonturiers springen in de waterpoel en worden door de kracht van de rivier naar de rand geduwd, waarna de rotsen hen tot stilstand brengen en het woeste water van de Zambezi een paar meter verder naar beneden stort.

Lower Zambezi Nationaal Park

Het Lower Zambezi Nationaal Park vormt samen met het Mana Pools Reservaat in Zimbabwe één groot wildpark aan weerszijden van de landsgrens. In dit adembenemende natuurgebied verzamelen zich reusachtige olifantenkuddes, nijlpaarden, luipaarden, leeuwen en ontelbaar veel vogels. En dan is er nog die schitterende Zambezi rivier, die door zijn zachte stroming en subtiele daling de uitgelezen waterweg creëert voor kanotochten en visexcursies.

Kafue Nationaal Park

Het Kafue Nationaal Park, het oudste en grootste van Zambia, werd in de jaren ‘50 opgericht door de beroemde Britse natuurbeschermer Norman Carr, pionier in de ontwikkeling van wandelsafari’s voor toeristen in Afrika. De grootte van het park en verscheidenheid aan leefgebieden zorgen voor een schitterende diversiteit aan wildleven en als gevolg van de toenemende belangstelling en investeringen heeft het een excellente infrastructuur met goed onderhouden wegen en airstrips.

South Luangwa Nationaal Park

Ondanks het feit dat het South Luangwa Nationaal Park slechts half zo groot is als andere Zuidelijk Afrikaanse nationale parken zoals het Kruger en Etosha Park, is het in termen van wildconcentratie een niet te missen trekpleister. Men vindt er bij benadering 60 zoogdiersoorten en 400 vogelsoorten, met als enige uitzondering de neushoorn, die jammer genoeg door stropers werd uitgeroeid. Niet alleen de dieren, maar eveneens de fascinerende vegetatie in de Luangwa Vallei zullen uw rondreis verrijken en de beste manier om dit alles te bewonderen is te voet. Dit nationaal park is namelijk de bakermat van de wandelsafari, een absolute aanrader om de ongerepte wildernis van dichtbij te ervaren.