Zuid-Afrika

De wereld in één land

Zuid-Afrika is werkelijk een land van adembenemende diversiteit. Men noemt het dan ook niet voor niets de ‘wereld in één land’. Een safari in de ongerepte natuur, de adembenemende uitzichten, zonovergoten stranden, de bruisende steden en fascinerende cultuur, in Zuid-Afrika heeft u beslist na iedere dag een meeslepend verhaal te vertellen!

De negen te ontdekken provincies, elk met een eigen onmiskenbare ziel, verzekeren dat u nooit zonder blijvende herinneringen naar huis zal terugkeren. Het land biedt een warm welkom aan koppels, vriendengroepen en gezinnen, met tal van activiteiten en accommodaties die zowel de jongere als oudere reizigers weten te bekoren.

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten

Gezondheid

Tijdsverschil

Beste reistijd

Het Zuid-Afrikaanse klimaat varieert van woestijn en halfwoestijn in het noordwesten tot gematigd of steppeklimaat in het binnenland en subtropisch aan de oostkust. Er zijn regionale verschillen om rekening mee te houden bij de keuze van reisperiode: indien u op safari gaat in Mpumalanga of Limpopo is de winter (juni-oktober) de beste periode, omdat het overdag aangenaam warm en ’s nachts droog en koel is. De vegetatie is dan schaars en de dieren komen samen aan de waterpoelen.

De kust van KwaZulu-Natal, waar de gemiddelde temperatuur rond de 26°C schommelt, is in die periode ideaal voor een strandverlenging. De West- en Oostkaap bezoekt men best in het voor- of najaar (maart-april of september-oktober), omdat de winter gekenmerkt wordt door fris, regenachtig weer. In de lente bloeien er de mooiste inheemse bloemen (zoals de Protea). De warmste en drukste periode voor de Kaap zijn de zomermaanden (december-februari) wanneer de temperatuur rond de 30° ligt.

Kaapstad J F M A M J J A S O N D
Max. °C 26 27 25 23 19 18 17 17 19 21 23 24
Min. °C 16 15 14 12 9 8 7 8 9 11 12 14
Gem. neerslag (mm) 9 8 11 32 40 92 45 68 37 20 19 15
Uren zon per dag 11 10 9 7 6 5 6 7 7 9 10 11
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Kaapstad

Kaapstad, de op één na grootste stad van Zuid-Afrika, behoort werkelijk tot de mooiste steden ter wereld. De iconische Tafelberg, het bruisende V&A Waterfront, de populaire stranden van Camps Bay, het aangrijpende Robbeneiland, de stijlvolle restaurants en kleurrijke binnenstad maken van de ‘Mother City’ een trefpunt voor toeristen vanuit de hele wereld.

Kaapse Schiereiland

Het Kaapse Schiereiland is een 52 km lang rotsachtig gebied ten zuiden van de stad. Op het uiterste puntje, Kaappunt, rijzen kliffen op uit de diepblauwe Atlantische Oceaan. Een bergpad slingert er zich tussen inheems fynbos naar de vuurtoren op de top, waar u beloond wordt met een uitzicht van 360 graden. Boulders Beach biedt bovendien iets heel bijzonders: een kolonie Afrikaanse pinguïns! Het is één van de enige plekken ter wereld waar u deze dieren in het wild van dichtbij kan waarnemen.

Hermanus

Dit kleine kuststadje aan de rand van Walker Bay biedt enkele fascinerende belevenissen. Men vindt er niet alleen ongerepte stranden, lagunes en wouden, tussen juni en november kan men er van aan de kustlijn of tijdens een boottocht walvissen spotten. Gedurende dit broedseizoen migreren Zuidkapers namelijk naar warmere wateren rond de zuidelijke delen van het continent.

Kruger Nationaal Park

Als u aan Zuid-Afrika denkt, komt Kruger Nationaal Park ongetwijfeld in u op. U kan er niet alleen een glimp opvangen van de ‘Big Five’ (olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel), maar bent er ook omringd door honderden vogelsoorten en oeroude bossen. Langs de niet-omheinde westelijke grens bieden privéreservaten de beste safari-ervaringen van zuidelijk Afrika.

Johannesburg

De City of Gold - in de volksmond Jo’burg of Jozi - dat in 1886 werd gesticht na de ontdekking van goud, is een snelgroeiende stad die nu het commerciële, financiële en industriële centrum van Zuid-Afrika vormt. Een bezoek aan het Apartheid Museum, Constitution Hill en Soweto zijn onmisbaar indien u een dieper inzicht wilt krijgen in Zuid-Afrika’s turbulente verleden.

Kaapse wijnlanden

Ten oosten van Kaapstad ligt een reeks valleien die bekend staan als de Kaapse Wijnlanden: historische stadjes en Kaaps-Hollandse boerderijen die de wereld voorzien van kwaliteitsvolle Zuid-Afrikaanse wijnen. Voor liefhebbers mag wijnproeven in Stellenbosch, Franschhoek of Paarl niet ontbreken!

Tuinroute

De vermaarde ‘Garden Route’ is een schilderachtig traject aan de zuidkust, die Mosselbaai en Port Elizabeth met mekaar verbindt. Hoewel het landschap voldoende is om u omver te blazen, zijn het de pittoreske stadjes zoals Plettenberg Bay, Knysna en Oudtshoorn die de echte allure vormen.

Tsitsikamma Nationaal Park

Dit park ligt op een 200m hoog plateau begrensd door imposante bergen in het noorden en de Indische Oceaan in het zuiden. Het park is ideaal voor natuurliefhebbers die houden van wandeltochten. Of wat denkt u van ’s werelds hoogste bungeejump?

Magoebaskloof

Dit prachtige natuurgebied in de provincie Limpopo staat bekend als ‘het land van de Zilveren Mist’. De bosrijke omgeving is bezaaid met eeuwenoude bomen en kristalheldere beekjes. Avonturiers gaan met het grote aanbod aan activiteiten zoals ziplinen en canyoning niet teleurgesteld naar huis.

Panoramaroute

De Panoramaroute is één van de mooiste routes in Zuid-Afrika met adembenemende uitzichten, watervallen en een boeiende geschiedenis. Bij de trekpleisters horen o.a. Blyde River Canyon, de drie rondavels, Bourke’s Luck Potholes, God’s Window en het goudkoortsstadje Pelgrim’s Rest.

St. Lucia

Dit charmant dorpje, gelegen in het iSimangaliso Wetland Park (UNESCO werelderfgoed), groeide snel uit tot een toeristische trekpleister. In St. Lucia kan men immers tijdens een 2 uur durende boottocht nijlpaarden en krokodillen aanschouwen op slechts enkele meters afstand!

Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve

In dit wildpark in de provincie Kwazulu-Natal kan men bijna altijd gegarandeerd de ‘Big Five’ spotten. Het staat bovendien bekend om zijn inspanningen voor natuurbehoud die ervoor hebben gezorgd dat hier de grootste populatie witte en zwarte neushoorns ter wereld vertoeft.

Drakensbergen

De Drakensbergen vormen met hun 3.000 meter hoge pieken de grens tussen Lesotho en Zuid-Afrika. Het zal u niet verbazen dat trektochten hier een populair tijdverdrijf zijn. U kan ook per 4x4, mountainbike of te paard op verkenning gaan, naar de 2.000 jaar oude rotstekeningen bijvoorbeeld.