Senegal

De toegangspoort tot West-Afrika

Senegal is de poort tot West-Afrika, grenzend aan de Atlantische Oceaan. Deze Franse ex-kolonie biedt werkelijk alles om een droomreis te beleven: een fantastisch klimaat met veel zon, brede stranden, vriendelijke bevolking, vogelrijke natuurparken, oude koloniale steden zoals Saint-Louis en relatief goede voorzieningen.

Bezoek île de Gorée vanuit Dakar en wordt stil van de omstandigheden waarin de mensen hier probeerden te overleven. Maak een boottocht door de Saloum Delta, dans mee met de djembé beats en maak dus een ronduit unieke Afrikaanse beleefreis, perfect voor actieve gezinnen, koppels of solo-reizigers. En dit alles op nauwelijks 6 uur vliegen!

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten

Gezondheid

Tijdsverschil

Beste reistijd

Senegal beschikt over een woestijnklimaat in het noorden, warm steppeklimaat in het centrum en tropisch savanneklimaat in het zuiden. Het droge seizoen loopt van november tot juni. Van november tot februari zijn de temperaturen relatief laag, tussen maart en mei stijgen ze. Vanaf juni start het regenseizoen en tot oktober gaat dit gepaard met af en toe hevige onweders en zware regenval. Van augustus tot oktober zijn de temperaturen het hoogst.

De beste periode om de natuurparken van Senegal te bezoeken is tijdens het droge seizoen, want dan zijn de temperaturen aangenaam en is de kans op neerslag relatief laag, waardoor u optimaal kunt genieten van de diversiteit aan flora en fauna. Bovendien zijn er veel trekvogels aanwezig in deze periode, waardoor het een ideale tijd is voor ornithologen.

Dakar J F M A M J J A S O N D
Max. °C 26 27 28 28 28 30 30 30 31 31 30 28
Min. °C 17 17 18 19 20 23 25 25 25 24 22 20
Gem. neerslag (mm) 2 0 0 0 0 0 28 130 80 23 0 0
Uren zon per dag 8 9 9 10 9 8 8 7 7 8 8 8
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Dakar

Dakar, de levendige hoofdstad van Senegal, ligt schilderachtig op het uiterste westelijke puntje van het Afrikaanse continent. Met zijn West-Afrikaanse sfeer is deze stad het ideale start- en eindpunt van een reis in Senegal. Bezoekers kunnen er zich onderdompelen in de lokale cultuur door de bruisende muziek- en kunstscene te leren kennen.

Lompoul

Hebt u altijd al zandduinen willen zien en een nacht in de woestijn willen doorbrengen? Wel, deze geweldige plek is de ideale locatie om dit te ervaren. De Lompoul woestijn ligt halverwege tussen Dakar en Saint-Louis. U krijgt hier de unieke kans om te midden van de prachtige zandduinen te overnachten in traditionele tenten en de magnifieke sterrenhemel te bewonderen

Langue de Barbarie Nationaal Park

Dit nationaal park, gesitueerd op een smalle landtong tussen de Atlantische Oceaan en de Senegal rivier, is een toevluchtsoord voor een groot aantal water- en trekvogels waaronder zilverreigers, pelikanen, flamingo’s, aalscholvers en meeuwen. Het is immers een stopplaats voor de migratievogels die vanuit Europa naar Afrika reizen, omdat het één van de eerste plaatsen is met permanent water ten zuiden van de Sahara. Laat u verrassen door deze ongerepte natuurparel.

Île Saint-Louis

De vele karakteristieke huizen zijn de trekpleister van het historische eiland Saint-Louis, algemeen beschouwd als één van de best bewaarde koloniale steden van Afrika met een uniek stratenplan. Het is te bereiken via de 500 meter lange Pont Faidherbe, een staaltje 19e-eeuwse ingenieurskunst.

Djoudj Nationaal Park

Het Djoudj National Bird Sanctuary is een waar paradijs voor vogelspotters. Van november tot april stoppen hier zo’n drie miljoen vogels die vanuit Europa naar het zuiden trekken. Er zijn ongeveer 300 soorten geteld, waaronder grote zwermen roze flamingo’s, pelikanen en trekkende waterwulpen. Naast vogels kan u hier ook ander Senegalees wildleven spotten zoals hyena’s, krokodillen, slangensoorten en jakhalzen.

Saloum Delta

De Saloum Delta is een walhalla voor natuurliefhebbers met zijn zoutwaterlagunes, mangrovebossen, zandige eilandjes en indrukwekkend wildleven, waaronder talrijke vogelsoorten. Deze UNESCO Biosfeerreservaat en Werelderfgoed locatie biedt een rustige en ongerepte omgeving die zich perfect leent voor zowel ontspanning als verkenningstochten. De regio is namelijk de thuisbasis van enkele afgelegen, serene stranden waar bezoekers kunnen genieten van de zon, maar voor de meer avontuurlijke reiziger biedt de Saloum Delta mogelijkheden om te vissen, te kajakken en wilde dieren te spotten.

Gorée Eiland

Net voor de kust van Dakar ligt Gorée, een eilandje bekend om de voormalige trans-Atlantische slavenhandel. Door de jaren heen werd het door vele volkeren gekoloniseerd; onder meer Nederlanders, Portugezen, Engelsen en Fransen hebben hier voet aan wal gezet, wat te merken is in de verschillende bouwstijlen die men er kan terugvinden. Een van de hoogtepunten is het Maison des Esclaves, een historisch gebouw met een symbolische betekenis als teken van de slavenhandel en de eerste herdenkingsplaats van de koloniale slavernij in Afrika.

Saly

Saly, gelegen aan de Petite Côte van Senegal, is één van de meest populaire strandbestemmingen van het land en een waar paradijs voor zonzoekers. De plaats biedt kilometers aan gouden zandstranden, aan de Atlantische Oceaan. Bezoekers kunnen genieten van een verscheidenheid aan watersporten, waaronder zeilen, vissen en diepzeeduiken. Bovendien staat Saly bekend om zijn uitstekende resorts en toeristische voorzieningen, waardoor het een ideale bestemming is voor wie op zoek is naar comfort en ontspanning. De nabijheid van het Bandia natuurreservaat en de culturele rijkdom van het nabijgelegen M'bour voegen een vleugje avontuur toe aan uw strandvakantie.