Botswana

Epicentrum van ongetemde natuurpracht

Botswana is één van de best bewaarde stukken wildernis op aarde, een land van ongetemde schoonheid. Kenmerkend zijn de schrille contrasten tussen de waterovervloed van de Okavango Delta en de kale oppervlakte van de Makgadikgadi zoutpannen, de dorre zandvlaktes en savannes. Het is hier dat de Okavango, één van de machtigste rivieren van Afrika, het binnenland instroomt.

De Okavango Delta, hét ecologische wonder, wordt gevormd doordat deze rivier niet naar zee loopt, zoals het een rivier betaamt, maar doodloopt in het zand van de Kalahari-woestijn. Deze rivierdelta is een steeds wijzigend labyrint van kristalheldere kanalen, meertjes, lagunen en overwoekerende eilandjes en een oase voor het wildleven en voor iedereen die houdt van het authentieke Afrika. De omvang van dit grootse land, zijn isolement en moeilijke bereikbaarheid betekenen een uitdaging voor de gemotiveerde en avontuurlijke reiziger.

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten

Gezondheid

Tijdsverschil

Beste reistijd

Botswana heeft twee klimaatsoorten: een warm woestijnklimaat en warm steppeklimaat. De wintermaanden (april-november) zijn vrij warm en zeer droog. De koelste periode is tijdens de maanden juni en juli. Dan zijn de dagen aangenaam warm en de avonden fris in Maun, de Okavango Delta en Chobe. In deze periode kan de temperatuur in de Kalahari en de Makgadikgadi Pan dalen tot aan het vriespunt. In de zomer (december-maart) neemt de kans op neerslag toe en loopt het kwik op veel plekken op naar tropische waardes van 30°C of meer. Van januari tot maart valt de meeste neerslag. 

Kasane J F M A M J J A S O N D
Max. °C 32 31 32 31 30 27 27 30 34 35 34 32
Min. °C 21 20 20 18 14 11 10 13 17 21 21 21
Gem. neerslag (mm) 113 88 59 11 0 0 0 0 0 4 37 99
Uren zon per dag 6 8 8 9 9 9 9 10 10 9 8 7
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Chobe Nationaal Park

Chobe Nationaal Park is vrijwel het drukstbezochte deel van Botswana, omdat dit eenvoudig te bereiken is vanuit Livingstone of Victoria Falls. Het vormt de thuis van de grootste concentratie Afrikaanse olifanten ter wereld, maar ook grote kuddes buffels, zebra’s, antilopen en een enorm aantal vogelsoorten zijn er terug te vinden. De dieren zijn - vooral tijdens de droge wintermaanden mei tot oktober - te vinden langs de oevers van de Chobe rivier, waar ze samenkomen om hun dorst te lessen. Een indrukwekkend schouwspel om waar te nemen vanuit een boot op het water!

Savute is een geïsoleerd stuk van het park en biedt een geheel andere safaribeleving. Deze regio is genoemd naar het mysterieuze Savute kanaal, dat vloeit en opdroogt, los van de regenval. Gedurende bijna 30 jaar moesten de dieren het er doen met kunstmatige waterpoelen, maar nu stroomt het kanaal opnieuw, waardoor het landschap er van droge vegetatie tot weelderige graslanden is gegaan.

Okavango Delta, Moremi & Khwai

De Okavango Delta is een immense oase van waterwegen in centraal Botswana. Het water dat deze gigantische inlandse delta bereikt, mondt nooit uit in de oceaan maar verdampt simpelweg. Het is een constant veranderend gebied: de waterstanden stijgen en dalen, eilanden krimpen en breiden uit. Waar en wanneer u in de Delta verblijft, zal dus een zeer grote invloed hebben op wat u elke dag doet en het wildleven dat u zal zien. In het waterige hart van de Okavango verplaatst u zich per mokoro, een soort kano. Aan de rand van de Delta liggen de drogere vlaktes, met het grote wild dat u kan spotten vanuit een safarivoertuig.

Het Moremi Wildreservaat is het oudste beschermde deel van de Okavango Delta en beslaat ongeveer 40% van het gebied. Als teken van dankbaarheid, werd het reservaat vernoemd naar Chief Moremi III van de Batawana stam. Dankzij een doeltreffende natuurbescherming is de fauna en flora er vrijwel onaangetast. De Khwai Concessie ligt naast het Moremi Wildreservaat, in het noordoosten van de Okavango Delta. Het was vroeger een jachtgebied, maar wordt nu actief beheerd door de plaatselijke gemeenschap, die initiatieven runt voor ecotoerisme dat de wilde dieren en het milieu in stand houdt.

Makgadikgadi Nationaal Park

Het Makgadikgadi Nationaal Park omvat diverse biotopen: uitgestrekte bossen langs de Boteti rivier, dicht struikgewas, open graslanden en de iconische zoutpannen en baobab bomen in het verre oosten. De oogverblindende witte zoutvlaktes reiken tot ver voorbij de horizon en zorgen ’s nachts voor een magnifieke sterrenhemel. Op de begroeide delen van het park kan u onder meer op zoek gaan naar een meerkatkolonie om het sociale gedrag van deze kleine dieren onder de loep te nemen.

Centraal Kalahari Wildreservaat

Dit is één van de grootste natuurreservaten op de planeet, te midden van de Kalahari woestijn. Hier leert u de ware betekenis kennen van “the middle of nowhere”, want niets bereidt u voor op de onmetelijkheid van dit reservaat, noch op zijn wilde, mysterieuze schoonheid. Over het algemeen is dit niet de plaats om grote kuddes wild te spotten. Hier leeft een grote diversiteit aan dieren die zich kunnen aanpassen aan de onverbiddelijke omstandigheden in de extreem droge wintermaanden.

Kgalagadi Transfrontier Park

Er werd geschiedenis geschreven toen Botswana en Zuid-Afrika in 1999 en verdrag ondertekenden om samen het eerste grensoverschrijdende park van Afrika te vormen. Deze immense wildernis in het zuidwesten van Botswana wordt nu door beide landen gezamenlijk beheerd. Het is niet omheind, zodat de wilde dieren zich vrij kunnen bewegen. Om de pure wildernisbeleving te behouden, zijn er strikte beperkingen wat betreft het aantal bezoekers die dagelijks het park mogen betreden. Ruim van tevoren reserveren is dus essentieel.