Madagaskar

Een totaal andere wereld

Madagaskar, ook wel het “rode eiland” genoemd naar de roodbruine aarde, ligt 400 km ten oosten van Afrika. Het eiland is ongeveer even groot als Frankrijk en België samen en biedt een compleet andere ervaring dan het Afrikaanse vasteland, omwille van zijn unieke biodiversiteit. Door de centrale bergrug heerst er een zeer afwisselend landschap.

Zo vindt men het beboste berggebied Montagne d’Ambre in het noorden en het grotendeels vulkanische Ankarantra-gebergte in het zuiden met veel grotten, spelonken, kalksteenformaties en onderaardse rivieren. De tropische regenwouden aan de oostkust staan dan weer in schril contrast met het woestijnlandschap in het zuidwesten. Het ontelbaar aantal wilde dieren en de bijzondere cultuur maken van dit eiland een uitstekende reisbestemming, geschikt voor avonturiers op zoek naar een onconventionele en rustieke beleving.

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten

Gezondheid

Tijdsverschil

Beste reistijd

Madagaskar heeft verschillende klimaatsoorten, afhankelijk van de hoogte. In het noorden heerst er een tropisch klimaat met regenwouden, moesson en savanne. Centraal heerst er een subtropisch klimaat en in het westen een warm steppeklimaat. Het zuidelijke gedeelte is het droogste gebied. Madagaskar heeft twee seizoenen. Het regenseizoen loopt in de zomer van december tot maart en het droge seizoen in de winter van mei tot oktober.

De temperaturen hangen af van de regio, maar ook van de hoogte. Tijdens het regenseizoen valt de meeste regen in het noordoosten en het oosten van het land en is er vooral daar kans op cyclonen. De maanden april tot november zijn de beste periodes om Madagaskar te bezoeken, omdat de dieren dan het meest actief zijn en de vogels het beste te spotten.

Nosy Be J F M A M J J A S O N D
Max. °C 30 30 31 31 31 29 29 29 30 31 31 31
Min. °C 22 22 22 22 21 19 18 18 19 20 21 22
Gem. neerslag (mm) 142 83 90 51 41 31 27 25 11 61 52 73
Uren zon per dag 6 6 7 8 9 8 9 9 9 9 8 7
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Andasibe-Mantadia Nationaal Park

Het regenwoud van dit park is de enige thuis van de bijzondere Indri Indri lemuur, de grootste halfaap ter wereld. Het dier heeft een vacht zoals een panda en maakt een schel geluid dat tot enkele kilometers ver te horen is. Het park herbergt eveneens tal van andere diersoorten die bovendien enkel ‘s nachts te zien zijn, dus nachtwandelingen zijn een aanrader.

Ranomafana Nationaal Park

Dit populaire park ligt in het oosten van het land en werd in 2007 op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst. De naam betekent ‘warm water’ en verwijst naar de warmwaterbronnen die zich in het park bevinden. Het is eveneens bekend voor zijn divers plantleven en veel unieke diersoorten zoals maki’s, vleermuizen, civetkatten, kameleons en gekko’s.

Isalo Nationaal Park

Dit woestijnachtige gebied met bizarre zandsteenformaties, diepe kloven en steile pieken afgewisseld met rijke graslanden is één van de meest bezochte plaatsen in Madagaskar. De vele dieren die er leven zijn volledig aangepast aan de eigenaardige geografische omstandigheden. U ontdekt het park te voet aan de hand van allerlei wandelroutes.

Ifaty

Ifaty is een vissersdorpje gelegen aan een ongerepte idyllische baai met prachtig stranden en helder water. Er zijn niet alleen duikscholen te vinden, maar van hieruit kan u eveneens een uitstap maken naar het baobabbos in Mangily.

Allée des Baobabs

Het fotogenieke Allée des Baobabs ligt op een uurtje rijden van Morondava, in het westen. De laan wordt omzoomd door een 25-tal bomen van soms wel 800 jaar oud die de restanten vormen van wat ooit een tropisch bos was. De lokale bevolking noemt deze bomen ‘renala’, wat zoveel betekent als ‘moeder van het bos’. Het beste moment van de dag voor een bezoek is bij het vallen van de avond.

Tsingy de Bemaraha

Dit bijzondere park ligt in het westen en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Bemaraha is een karstplateau waar grondwater, regen en wind een vlijmscherp stenen woud hebben geslepen vol met grotten en kloven. De naam Tsingy is gegeven door de lokale inwoners en betekent letterlijk ‘op uw tenen lopen’. Door dit ruige landschap komen er unieke, endemische plant- en diersoorten voor.

Nationaal Park Montagne d’Ambre

Het Nationaal Park Montagne d’Ambre, in het noorden van het eiland, wordt gekenmerkt door kratermeren en watervallen die een zeer dicht netwerk van rivieren voeden, nuttig voor de irrigatie van rijstvelden en de drinkwatervoorziening van naburige steden. Meer dan honderd vogelsoorten zijn hier vertegenwoordigd, alsook lemuren, vlinders, kameleons en de unieke ringstaartmangoest.

Ankarana Nationaal Park

Dit park ten zuiden van Diego Suarez staat bekend om haar prachtige formaties van puntige kalksteen, haar uitgebreid grottenstelsel en netwerk van ondergrondse rivieren. De vele kalksteengrotten en de ongerepte bossen bieden onderdak aan een groot aantal wilde diersoorten waaronder lemuren.

Nosy Be

Nosy Be is een vulkanisch eiland gelegen voor de noordwestkust van Madagaskar. Het kreeg de bijnaam ‘parfumeiland’ vanwege de heerlijk geurende ylang-ylang plantages. Het is de perfecte locatie om te relaxen na een rondreis, met schilderachtige zandstranden en snorkel- en duikvriendelijke wateren waar walvishaaien, zeeschildpadden en bultruggen leven.

Île Sainte Marie

Île Sainte Marie, ook wel Nosy Boraha genoemd, is gelegen aan de oostkust van Madagaskar. Het staat vooral bekend om de honderden bultrugwalwissen die er ieder jaar tussen juli en september te zien zijn wanneer ze migreren uit de richting van Antarctica. Het is een tropisch eiland met prachtige stranden, kokospalmen en koraalriffen.