Malawi

Het land van de glimlach

Malawi wordt ook wel ‘het warme hart van Afrika’ genoemd. De meest vriendelijke bevolking die u ooit zal ontmoeten, verwelkomt bezoekers in een land vol schitterende landschappen. Deze bestemming van contrasten biedt een unieke combinatie van weelderige heuvels, rustige dorpen, uitgestrekte theeplantages en het Malawimeer.

Met avontuurlijke safari's, culturele ervaringen en (ont)spannende momenten aan het meer, heeft Malawi heel wat te bieden voor natuurliefhebbers, cultuur- en rustzoekers. Het is een bestemming waar men een glimp opvangt van het authentieke Afrika en meteen zijn hart aan verliest. 

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten

Gezondheid

Tijdsverschil

Beste reistijd

Malawi kent een tropisch klimaat met een regen- en een droogseizoen. De droge winterperiode, van mei tot oktober, wordt gekenmerkt door aangename temperaturen en zonneschijn, en is dan ook de meest populaire tijd om het land te bezoeken. Het zomerse regenseizoen loopt van november tot april en kan gepaard gaan met hevige buien, vooral in de hooglanden.

Maar, Malawi's natuurlijke schoonheid schittert het hele jaar door. In het regenseizoen brengt de regen het landschap tot leven en zorgt het voor een explosie van kleur. Om van het wildleven te genieten, is de droge periode echter het meest geschikt, wanneer de dieren zich verzamelen rond de waterbronnen. 

Lilongwe J F M A M J J A S O N D
Max. °C 27 27 27 26 24 24 24 25 28 30 30 28
Min. °C 18 18 17 15 12 9 9 10 13 16 18 18
Gem. neerslag (mm) 176 161 118 29 10 1 2 1 1 9 49 117
Uren zon per dag 5 5 7 8 9 8 8 9 10 9 8 6
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Lake Malawi

Dit uitgestrekte meer van kristalhelder zoet water omzoomd door gouden zandstranden, maakt deel uit van het Lake Malawi National Park en staat sinds 1984 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is niet alleen een landschappelijk wonder met idyllische stranden, maar biedt ook tal van watersportmogelijkheden zoals snorkelen, duiken en kajakken en is de ideale locatie voor visliefhebbers. Vanwege de rijke visvangst speelt het meer een belangrijke rol in de economie. Vissersdorpen liggen verspreid langs de oever en deze traditionele industrie is een attractie voor de bezoekers.

Liwonde Nationaal Park

Hoewel Liwonde slechts 580 vierkante kilometer groot is, is dit misschien wel het populairste wildpark van Malawi. Het observeren van de wilde dieren wordt vergemakkelijkt door de prachtige ligging aan de Shire rivier waardoor naast de gebruikelijke safari’s te voet of in 4x4’s er ook safari’s per boot mogelijk zijn. Het wild omvat vrij grote aantallen olifanten, leeuwen, cheeta’s en verschillende soorten antilopen. De rivier trekt bovendien talloze nijlpaarden en krokodillen aan en ook het vogelleven is uitzonderlijk gevarieerd waarvan de Pel’s uil tot de meest bijzondere exemplaren behoort.

Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve ligt in de Lower Shire Valley in het zuidwesten van Malawi. Na decennia van stropen herontwikkelt het reservaat zich op een duurzame manier. Het is ook het enige wildpark in Malawi waar de ‘Big Five’ terug te vinden zijn. In dit park kan u het wild observeren tijdens dag- en nachtsafari’s per 4x4, wandelsafari’s en bootsafari’s.

Satemwa Tea Estate & Mount Mulanje

Het Satemwa Tea Estate is één van de oudste theeplantages in Malawi en wordt al drie generaties gerund door de Cathcart Kay familie. Het landgoed biedt een prachtig uitzicht op Mount Mulanje en de Lower Shire vallei in het westen. Bezoekers worden meegevoerd naar een vervlogen tijdperk en koloniale sfeer. U kan er genieten van een begeleide wandeling op het landgoed, ontmoeting met theeplukkers, actieve deelname aan een Satemwa project, picknick in de bergen, korte verkenning van het inheems bos en theeproeven.