Zimbabwe

Rijk aan adembenemende schatten

Zimbabwe is ontegensprekelijk één van de mooiste landen van Zuidelijk Afrika. Het beschikt over spectaculaire troeven: adembenemende watervallen, historische ruïnes, één van de grootste rivieren in Afrika en een gigantisch wildbestand in de vele nationale parken. Het komt er op neer dat Zimbabwe eigenlijk één groot natuurpark is. Bovendien beschikt het land over een heel goede infrastructuur en zal de bevolking u met open armen ontvangen.

U geniet er van fantastische safari’s in nationale parken waar u quasi alleen bent. Zimbabwe is de reisbestemming bij uitstek voor natuurliefhebbers en avonturiers die hunkeren naar een onontdekte parel van Afrika, rijk aan buitengewone landschappen, unieke wildlife-ervaringen en een diepgewortelde cultuur. 

Reisaanbod

Essentiële weetjes

Reisformaliteiten

Gezondheid

Tijdsverschil

Beste reistijd

Zimbabwe kent een gematigd savanneklimaat. In de winter (juni-augustus) is het over het algemeen droog en zonnig met koudere nachten. In de zomer (september-mei) is het warm en kunnen er korte stevige onweders plaatsvinden. Het regenseizoen loopt van november tot maart. Wilt u de Victoria Watervallen op volle kracht zien? Reis dan in de maanden maart tot mei.

Tussen juni en september, wanneer het waterpeil daalt, is het uitzicht op de watervallen minder nevelig en kan u ze het best waarderen. Vanaf november is het waterpeil in de Zambezi rivier zo laag dat de watervallen bijna niet meer zichtbaar zijn. Voor een bezoek aan de wildparken zijn de droge maanden van mei tot oktober ideaal, aangezien de dieren zich vaak rond waterbronnen verzamelen, wat observatie gemakkelijker maakt. 

Victoria Falls J F M A M J J A S O N D
Max. °C 31 30 31 30 29 26 26 29 33 34 33 31
Min. °C 20 19 18 16 11 8 7 10 15 19 20 20
Gem. neerslag (mm) 114 90 56 11 1 0 0 0 0 4 36 107
Uren zon per dag 7 7 8 9 10 9 10 10 10 9 8 7
Legende reisperiodes
  • Ideaal
  • Zeer goed
  • Goed
  • Afgeraden

Victoria Falls

De Victoria Watervallen vormen de natuurlijke grens tussen Zimbabwe en Zambia en kregen door de plaatselijke bevolking de toepasselijke naam “Mosi-oa-Tunya”, ofwel “De rook die dondert”. De nevels zijn namelijk op kilometers afstand te zien wanneer, tijdens het regenseizoen, meer dan vijfhonderd miljoen liter water per minuut zich over een breedte van twee kilometer in een kloof van honderd meter diepte stort. De uitvalsbasis voor een bezoek aan de watervallen is het gelijknamige stadje in het westen van het land. Een pad door het park biedt de bezoeker de kans om de mistsluier te trotseren en de machtige watervallen vanop verschillende uitkijkpunten te aanschouwen. Maar ook aan avontuurlijke activiteiten is er geen gebrek: wildwaterraften, helikoptervluchten, bungeespringen, quadbiken en paardrijden zijn maar enkele van een hele waaier aan excursiemogelijkheden.

Hwange Nationaal Park

Hwange National Park is het grootste en meest populaire park in Zimbabwe, gelegen aan de oostelijke grens van het Kalahari gebied. Het biedt uitstekende safarimogelijkheden; zo kan men er niet alleen de Big Five spotten, het heeft eveneens een indrukwekkende variëteit aan antilopen (waaronder enkele ongewone soorten zoals de sabelantilope en de grote kudu) en het is bovendien een belangrijk broedgebied voor de wilde hond. In het regenseizoen heeft u Hwange quasi helemaal voor zich alleen, maar de verspreide dieren maken dit niet de meest aantrekkelijke tijd om te bezoeken - tenzij u een fervent vogelspotter bent. Dus laat de aanhoudende motregen en verzengende hitte voor wat het is en bezoek het park in de drogere maanden, wanneer de dieren samenkomen bij de waterpoelen.

Matobo Hills

Een enorme massa graniet - gevormd, gehouwen en gespleten doorheen de tijd - vormen een reeks reusachtige rotsen en grillige bergkammen die in totaal 3.000 vierkante kilometer bestrijken. Dit zijn de Matobo Hills, gelegen ten zuiden van Zimbabwe’s tweede grootste stad, Bulawayo. Veertigduizend jaar geleden werd dit gebied een thuis voor de eerste bewoners van het land: de “San”. Veel grotten bevatten daarom prachtige rotsschilderingen van deze Bosjesmannen.

Great Zimbabwe Ruïnes

Great Zimbabwe is een oude stad in de zuidoostelijke heuvels van het land nabij de stad Masvingo. Het was de hoofdstad van het koninkrijk Zimbabwe tijdens de late ijzertijd en diende als koninklijk paleis voor de Zimbabwaanse vorst. Eén van de meest opvallende kenmerken waren de muren, waarvan sommige meer dan vijf meter hoog en zonder mortel gebouwd. Uiteindelijk werd de stad verlaten en raakte het in verval. Great Zimbabwe is inmiddels door de regering aangewezen als nationaal monument en de impressionante ruïnes worden door menig reiziger bewonderd.

Mana Pools Nationaal Park

Mana Pools Nationaal Park staat op de Werelderfgoedlijst omwille van zijn ongerepte wildernis en schoonheid. Het is de thuishaven van een groot aantal zoogdieren, meer dan 350 vogelsoorten en aquatische fauna. De beste tijd om er wilde dieren te observeren is tijdens het droge seizoen, van juni tot oktober. Ze zijn eenvoudiger te spotten omdat het droge weer de bush uitdunt en het wild zich rond de Zambezi rivier concentreert. Mana Pools is bovendien de ideale plek voor wie op wandelsafari wilt gaan.