Wilt u langs de droge Kalahariwoestijn reizen, trekken doorheen de witte zoutvlaktes van Etosha National Park, klimmen op de kleurige rotsformaties van Damaraland, ploeteren op de duinen van de Sossusvlei of flaneren op de Independence Avenue in Windhoek? Namibië is één van de minst dichtbevolkte gebieden in de wereld, ideaal voor natuurliefhebbers.
Ieder reservaat laat telkens een ander landschap en een andere dierenwereld zien, maar ook de contrasten tussen de lokale bevolking zijn erg groot. Zo leven in Windhoek volledig verwesterde Namibiërs maar vindt u in de droge uithoeken van het land de nog puur traditionele Himba bevolking en de bosjesmannen. Een reis door Namibië is een aanschakeling van extremen.
Namibië kan het hele jaar door bezocht worden. Het heeft gemiddeld 300 dagen zon per jaar. De seizoenen zijn andersom, wat betekent dat u in onze winter een Namibische zomer kan meepikken. De zomermaanden (november tot en met maart) zijn heel warm waarbij men rekening moet houden met temperaturen van boven de 30°c en meer, maar door de droge lucht blijft dit draagbaar. Neem zeker een auto met airco op uw individuele rondreis. In het zuiden van het land zijn zelfs temperaturen van 35-40°c niet uitzonderlijk. Vanaf december moet men rekening houden met kortstondige maar soms heel hevige regenbuien meestal gepaard met zware onweders.
Hou er ook rekening mee dat er aan de kust quasi geen regen valt terwijl er in het noorden en het noordoosten (grens met Angola en de Caprivi) er tot 600mm per jaar kan vallen. Wie deze regio’s bezoekt tijdens de zomermaanden, raden we aangepast vervoer (4x4) aan.
Tijdens de wintermaanden is de lucht meestal helblauw en is er geen wolk te bespeuren. Overdag is het dan nog steeds warm, maar 's nachts kan het sterk afkoelen. Dit is de beste periode om dieren te zien in de wildparken én het droge seizoen. Dit is ook de drukste periode qua toerisme in Namibië, dus boek zeker op voorhand.
Het tijdsverschil met België wordt als volgt opgedeeld:
Eerste zondag van april tot de eerste zondag van september: een uur vroeger dan in België.
Eerste zondag van september tot de laatste zondag van oktober: geen tijdsverschil.
Laatste zondag van oktober tot laatste zondag van maart: een uur later dan in België.
Laatste zondag van maart tot eerste zondag van april: geen tijdsverschil.
Reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort hebben geen visum nodig voor ze naar Namibië reizen. Let er op dat uw internationaal paspoort nog 6 maanden geldig moet zijn na terugkomst. U krijgt bij aankomst in het land een toeristenvisum dat 90 dagen geldig is. Indien u langer wil blijven dan 90 dagen of indien u niet beschikt over de Nederlandse of Belgische nationaliteit neemt u best contact op met de Ambassade van Namibië in België (Tervurenlaan 454, 1150 Sint-Pieters-Woluwe. Tel: 02 771 14 10). Namibië heeft geen ambassade in Nederland.
De Namibische Dollar (NAD) werd pas in 1993 geïntroduceerd als vervanger van de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). De ZAR wordt echter nog overal in Namibië aanvaard. Indien u betaalt met ZAR zal u wisselgeld terugkrijgen in NAD. De wisselkoers van de NAD is gekoppeld aan die van de ZAR en bedraagt momenteel 1€ = +/- 14 NAD. Met uw bankkaart kan u terecht in alle geldautomaten met Maestro logo indien u voor afreis uw bankkaart gedeblokkeerd heeft bij uw bank. De meeste banken hebben namelijk recentelijk besloten om de Maestro functie te deactiveren voor betalingen en geldafhalingen buiten de EU. Dit is niet het geval voor kredietkaarten. Deze worden over het algemeen overal aanvaard. Enkel bij het tanken van brandstof niet. Geldautomaten zijn er enkel in de grotere steden dus zorg ervoor dat u steeds voldoende cash bij u heeft. In sommige kleinere dorpen kan men in de buurtwinkel of tankstation cash opvragen aan de kassa maar hier worden hoge commissies voor aangerekend. Zorg bij je vertrek uit Namibië dat al je NAD gewisseld worden in Euro want geen enkele Europese bank zal de NAD aanvaarden.
Fooien
Het geven van fooien is in Namibië een standaard gebruik. In restaurants is het gebruikelijk 10% van de rekening te geven voor een goede service. Je hoeft niet zelf te tanken bij de benzinestations. De medewerkers bieden vaak aan om je voorruit schoon te maken en bandendruk, olie en water te controleren. Ze verwachten als dank hiervoor een fooi van een paar NAD. In de grote steden lopen parkeerwachters rond die gele of rode T-shirts dragen. Geef hen 1 of 2 NAD fooi als ze behulpzaam zijn en goed op je auto hebben gepast. Hotelportiers krijgen gewoonlijk een fooi van 1 NAD per stuk bagage.
Gele koorts: komt niet voor in het land. Gele koorts vaccinatie is niet vereist indien u rechtstreeks vanuit Europa vertrekt, zonder tussenstop in een land waar gele koorts kan voorkomen (Afrika, Zuid-Amerika). Indien u vanuit een ander land vertrekt (zelfs na korte transit in de luchthaven), waar gele koorts kan voorkomen (Afrika, Zuid-Amerika) is vaccinatie officieel vereist en dit vanaf de leeftijd van 9 maanden.
Malaria: Er is enkel risico voor malaria in de noordelijke helft van het land aan de grens met Angola, in de Caprivi-regio, de Okavango-regio en de Kunene-regio. Ook in het Etosha National Park is er malariarisico van november tot en met juni. Van juli tot en met oktober is de inname van malariatabletten niet nodig, maar moet men wel antimugmaatregelen toepassen tussen zonsondergang en zonsopgang. Naast medicijnen blijft de beste bescherming u ’s avonds in te smeren met een insectenwerend middel, na zonsondergang een lange broek en shirt met lange mouwen aan te trekken en te slapen onder een muskietennet. Voor wie op zoek is naar een malariavrije safari zijn oa. de Kalahari en het recentelijk geopend Erindi Private Game Reserve goede opties.
Dengue en chikungunya (knokkelkoortsen) kunnen voorkomen. Preventie = antimugmaatregelen toepassen overdag.
Vaccinaties: Op reis gaan is een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de Tetanus-, Difterie-, Kinkhoest-, Mazelen- en Poliovaccinatie. Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen Hepatitis A beschermd zijn. Vaccinatie tegen Buiktyfus kan overwogen worden voor avontuurlijke reizen in slechte hygiënische omstandigheden. In vele omstandigheden dient vaccinatie tegen Hepatitis B ook te worden overwogen. Dit alles dient individueel met uw huisarts of de arts van het reisadviescentrum te worden besproken.
Voor meer informatie raadpleeg de ITG brochure via http://www.reisgeneeskunde.be of contacteer het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Kronenburgstraat 43/3, 2000 Antwerpen of consulteer hun informatieve webpagina’s op http://www.itg.be
Verder moet elke reiziger zichzelf beschermen tegen de sterke zon. Draag losse, lichte kledij en bescherm je hoofd met een hoed of pet. Een zonnecrème met hoge factor is geen overbodige luxe. Het warme weer zorgt er voor dat je ongemerkt meer vocht verliest dan je zelf opmerkt. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om voldoende te drinken en extra zout te eten. Neem ook een reisapotheek mee met middeltjes tegen koorts, pijn en buikloop. Ontsmettingsalcohol en steriel verband zijn handig om wonden te ontsmetten en verzorgen.
Water uit de kraan is in principe drinkbaar, maar het loont toch de moeite om je te voorzien van mineraalwater in flessen. Vooral op afgelegen gebieden kan je best geen onnodig risico nemen door vervuild kraantjeswater te drinken, er groenten mee te spoelen of wonden mee te reinigen.
Namibië is een veilig land om te reizen. Het wordt wel aangeraden om na zonsondergang niet over straat te lopen. Op drukke plaatsen en in steden moet u extra waakzaam zijn voor pickpockets. U neemt beter geen waardevolle spullen mee.
Namibië beschikt over een vrij goed telefoonnetwerk.
De betere hotels bieden internetfaciliteiten aan.
In Namibië rijden ze links. De wegen zijn niet allemaal even goed en de verkeersregels kunnen verschillen t.o.v. die van ons land. Toch is het heel makkelijk en aangenaam om zelf rond te rijden in Namibië. Voor vertrek worden extra instructies meegegeven. Indien u zelf wenst te rijden dient u te beschikken over een internationaal rijbewijs.
In Namibië gebruiken ze andere stopcontacten dan in België. Het is aangewezen om een adapter te voorzien.
De officiële taal is Engels. Daarnaast wordt er ook Afrikaans en in mindere mate Duits gesproken.
De Duitse invloeden zijn duidelijk te merken in het voedselaanbod van Namibië. Je hoeft dus niet versteld te zijn dat er zuurkool en bratwürsten te vinden zijn, alsook de bekende Schwarzwalder Kirschtorte. Maar ook andere buitenlandse invloeden hebben voor diversiteit gezorgd, denk maar aan pasta of pizza. Namibië biedt op die manier voor ieder wat wils.
In Zuidelijk Afrika houden ze het meeste van vlees. Vrijwel alles wat ooit rondhuppelde kan er op de barbecue belanden. Spiesbok, wrattenzwijn, koedoe, struisvogel, allemaal kan je ze er proeven. Dit vlees is niet afkomstig van vers geslacht wild, maar komt van speciale kwekerijen. Een barbecue noemt men in Namibië een ‘braai’. Het draait er niet enkel om het lekkere eten, maar even belangrijk is het samen zijn.
Potjiekos is een stoverij bereid in een gietijzeren pot met een los deksel. Het kan verschillende soorten vlees bevatten zoals: schapenvlees, varkensvlees, vis, rundsvlees, … Hier worden stevig kruiden aan toegevoegd en groenten als aardappelen, wortelen, broccoli en kolen.
Het plaatselijke, volgens Duitse traditie, gebrouwen bier is van zeer goede kwaliteit en de alom bekende en beroemde Zuid-Afrikaanse wijnen zijn in de meeste restaurants tegen billijke prijzen verkrijgbaar.
Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt. Zo niet, wordt aangeraden om een extra verzekering af te sluiten (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand).
De huidige cultuur van Namibië is gevormd door de vele buitenlandse invloeden. Van de echte traditionele stammen is er maar één meer over: de Himba’s. Zij leven als nomaden in het onherbergzame noordwestelijke Kaokoveld. Himba’s leven voornamelijk van hun vee, verder verbouwen ze maïs om er pap van te maken. Voor de Himba is het uiterlijk zeer belangrijk, het toont aan waar ze staan in de maatschappij en het leven. De typische rode stof die je op hun lichaam ziet is een mengsel van geitenvet, kruiden en oker. Dit noemen ze otjize. De himba dragen weinig kleren, zowel de mannen als de vrouwen. Voor deze laatste is het sieraad ‘ohumba’, een schelp die aan een ketting om hun nek hangt, zeer belangrijk.
Buiten deze laatste echt traditionele bevolkingsgroep is het de Europeaanse architectuur die het straatbeeld bepaalt. De meeste grote steden voelen aan als Nederlands en Duitse koloniale plaatsen. Lüderitz en Windhoek hebben een Beiers karakter.
Adres: Tervurenlaan 454
1150 SINT-PIETERS-WOLUWE
Ambassadeur: Kaire Munionganda MBUENDE
Telefoon: +32 2 771 14 10
E-mail: nam.emb@brutele.be
Website: http://www.namibiaembassy.be