Header
Silhouette
Oeganda
Afrika
Mood picture
Er zijn geen reizen gevonden die beantwoorden aan deze criteria.

Landinformatie Oeganda

Introductie

Oeganda, de “Parel van Afrika”, het land van de prachtige natuur, de Nijlbronnen en de berggorilla’s, weelderig begroeide bergen en ingeslapen vulkanen. Oeganda heeft heel wat te bieden als relatief onbekende vakantiebestemming. Toeristen worden er heel gastvrij en vriendelijk ontvangen. Het land is politiek heel stabiel, rustig en veilig en men investeert enorm om het toerisme tot bloei te brengen.

De drukke hoofdstad Kampala heeft heel wat te bieden, waaronder een bruisend nachtleven, maar wordt tijdens een rondreis ingeruild door mooie bergen, wandelmogelijkheden, safariritten in de prachtige en verlaten nationale parken en natuurlijk een trekking naar de bedreigde berggorilla’s. Oeganda grenst aan Kenia, Zuid-Soedan, Tanzania, Congo en Rwanda.

Bezoek Oeganda, nu het nog één van de best bewaarde geheimen is van Afrika.

Klimaat

Een tropisch klimaat, waar de temperatuur wat getemperd wordt door de hoogteligging (het grootste deel van het land bevindt zich boven de 1000 m boven de zeespiegel). De omgeving van het Victoriameer is de vochtigste van het land. Over het algemeen zijn januari en februari, alsook juni tot september de droogste maanden van het jaar. Voor wie vooral buiten deze maanden rekening wil houden met wat vertraging bv omwille van modderpaden (die ook het bijkomend avontuur garanderen), is Oeganda het ganse jaar bereisbaar.

Warme temperatuur
Zachte temperatuur
Koude temperatuur

Kies een stad

Location marker {{city.place}}

{{climateInfo.month}}

{{climateInfo.data.min}}°C
{{climateInfo.data.max}}°C
Temperature type
Rain
{{climateInfo.data.rain}}/mm
{{climateInfo.data.sun}}u zon/dag
Sun

Geen klimaat tabel beschikbaar.

Tijdzone

In Oeganda is het in onze winter twee uur later en in onze zomer een uur later dan in België.

 

Visum & paspoort

Reisformaliteiten: internationaal paspoort, geldig tot 6 maanden na terugkeer.

Visum: verplicht. Vooraf aanvragen via https://visas.immigration.go.ug Single entry USD 50 of Oost-Afrikaans visum USD 100 (multiple entry voor Kenia, Oeganda en Rwanda).

Betaalmogelijkheden

De lokale munteenheid is de Oegandese Shilling. Het is niet overal mogelijk om met een bankkaart te betalen, in luxe hotels en supermarkten wel. Om te betalen met een kredietkaart wordt vaak een toeslag bijgerekend.

 

Gezondheid

Gele koorts: Vaccinatie tegen gele koorts is strikt aanbevolen tot noodzakelijk aangezien gele koorts in dit land kan voorkomen of er voorkomt. Indien u vanuit een ander land vertrekt (zelfs na korte transit in de luchthaven), waar gele koorts kan voorkomen (Afrika, Zuid-Amerika) is vaccinatie officieel vereist, en dit vanaf de leeftijd van 1 jaar.

Malaria: Er is belangrijk malariarisico. De inname van malariatabletten is nodig. Naast medicijnen blijft de beste bescherming u ’s avonds in te smeren met een insectenwerend middel, na zonsondergang een lange broek en shirt met lange mouwen aan te trekken en te slapen onder een muskietennet.

Dengue en chikungunya (knokkelkoortsen) kunnen voorkomen. Preventie = antimugmaatregelen toepassen overdag.

Vaccinaties: Op reis gaan is een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de Tetanus-, Difterie-, Kinkhoest-, Mazelen- en Poliovaccinatie. Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen Hepatitis A beschermd zijn. Vaccinatie tegen buiktyfus kan overwogen worden voor avontuurlijke reizen in slechte hygiënische omstandigheden. In vele omstandigheden dient vaccinatie tegen Hepatitis B ook te worden overwogen. Dit alles dient individueel met uw huisarts of de arts van het reisadviescentrum te worden besproken. Voor meer informatie raadpleeg de ITG brochure via http://www.reisgeneeskunde.be of contacteer het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Kronenburgstraat 43/3, 2000 Antwerpen of consulteer hun informatieve webpagina’s op http://www.itg.be 

Verder moet elke reiziger zichzelf beschermen tegen de sterke zon. Draag losse, lichte kledij en bescherm je hoofd met een hoed of pet. Een zonnecrème met hoge factor is geen overbodige luxe. Het warme weer zorgt er voor dat je ongemerkt meer vocht verliest dan je zelf opmerkt. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om voldoende te drinken en extra zout te eten. Neem ook een reisapotheek mee met middeltjes tegen koorts, pijn en buikloop. Ontsmettingsalcohol en steriel verband zijn handig om wonden te ontsmetten en verzorgen.

Belangrijk: alle reizgers dienen min. 24u voor aankomst in Oeganda, en ten laatste 24u voor vertrek uit Oeganda, online een gezondheidsformulier in te vullen via volgende website : poe-screening.health.go.ug

Veiligheid

Oeganda is een veilig land om te reizen. Het wordt wel aangeraden om na zonsondergang niet over straat te lopen. Op drukke plaatsen en in steden moet u extra waakzaam zijn voor pickpockets. U neemt beter geen waardevolle spullen mee.

Kledij

Van vrouwen verwacht men dat ze in het openbaar hun lichaamsdelen voldoende bedekken en zich niet uitdagend kleden.

Homoseksualiteit

Homoseksualiteit is verboden en strafbaar.

Fotografie
Het is verboden om militaire- en politie-installaties te fotograferen.

Venters
Het is verboden om artikelen te kopen van straatverkopers.

 

Telefoon

In de meeste steden en dorpen is er een telefoonnetwerk aanwezig.

 

Internet

Internetfaciliteiten zijn niet in alle hotels aanwezig. Oeganda kent wel een groot aantal internetcafés.

 

Transport

In Oeganda rijden ze links. Indien u zelf wenst te rijden dient u te beschikken over een internationaal rijbewijs.

 

Feestdagen

Elektriciteit

In Oeganda gebruiken ze andere stopcontacten dan in België. Het is aangewezen om een wereldstekker te voorzien.

 

Taal

De officiële taal is Engels.

 

Eten & drinken

Het eten in Oeganda is niet bepaald divers. De banaan staat zo goed als centraal in de het dieet van de inwoners. Men maakt er bier van en zelfs wijn en jenever. Bij het dineren is het hoofdingrediënt de matoke banaan, die gepeld en gekookt wordt in een bananenblad. Dit kan zo opgegeten worden of er kunnen nog extra kruiden of vis aan toegevoegd worden. Enkel in de betere kringen staat vlees op het menu.

Mais komt de laatste jaren meer en meer in opmars in Oeganda. Mais groeit op bijna elke ondergrond en is zeer makkelijk te onderhouden en te bereiden. Natuurlijk hebben zowel de mais en matoke bananen niet veel smaken, dus zijn sauzen belangrijk om variatie in gerechten te krijgen. Door de traditie weten de inwoners welke kruiden ze kunnen mengen in welke verhoudingen om bepaalde smaken te verkrijgen. Op die manier krijg je een banaan met een speciale toets, zuiver door de sauzen en kruiden.

Wie meer op zoek is naar vlees kan muchomo eten. Dit is een saté van kip, rund of varken die op houtskool geroosterd wordt. Krokodillenvlees wordt eveneens meer en meer gegeten en wegens de neutrale smaak (is het nu kip of varken?) toch een goed alternatief.

Om al dit lekkers door te spoelen bestaat er waragi, de nationale drank van Oeganda. Waragi is een distillaat van bananenbier, cassave en bruine suiker. Wegens het vaak zeer hoge alcoholpercentage (tot 90%) kan je best geen zelfgestookte waragi drinken. In de winkels vind je de officiële versie, die ongeveer 40 percent alcohol bevat.

In Oeganda is er ook bier te verkrijgen. Het land brouwt zelf Bell en Nile, twee bieren van hoge kwaliteit. Overigens is er in supermarkten genoeg keuze aan frisdranken, fruitsappen, water en importproducten van bekende merken.

 

Verzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt. Zo niet, wordt aangeraden om een extra verzekering af te sluiten (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand).

Cultuur

Zoals in vele Afrikaanse landen vormen dans en muziek een belangrijk onderdeel van het leven van de bevolking in Oeganda. Bij alle ceremonies en speciale gelegenheden wordt er volop gedanst. Zo is de Tamenhaibunga dans een uitdrukking van het belang van liefde en vriendschap. De naam betekent letterlijk “goede vrienden drinken samen en vechten niet wanneer ze de drinkbeker breken”.
De bekendste dans is de Kiganda waarbij de dansers het onderlichaam bewegen op het ritme van de drums. Het bovenlichaam blijft hierbij bijna rechtop, wat de dans moeilijk om vol te houden maakt.

Oegandezen mengen hun religie met traditionele geloven. De meerderheid (ong. 80%) van de bevolking zijn Christenen. De tweede grootste religie is de Islam, met ongeveer 10% volgers. Oude tradities gaan hierbij niet verloren en bij grote problemen of tijden van onmacht zullen ze zowel tot hun goden bidden als zich wenden tot de lokale sjamaan of het orakel.

De bevolking van Oeganda is over het algemeen zeer vriendelijk. Zowel mannen als vrouwen begroeten elkaar met een handdruk. Oudere mensen groeten eerst jongere mensen en mannen begroeten vrouwen eerst. Als teken van vriendschap is het mogelijk dat twee mannen of twee vrouwen hand in hand lopen. Dit wil niet zeggen dat ze homoseksueel zijn.

 

Ambassades

Ambassade Oeganda

Adres:                  Tervurenlaan 317
                            1150 SINT-PIETERS-WOLUWE

Ambassadeur:       Mirjam BLAAK

Telefoon:              +32 2 762 58 25

E-mail:                 contactugandaembassy@gmail.com

Website:               www.ugandamission-benelux.org

 

Terug naar boven

Ontvang onze aanbiedingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.
Lees hier onze privacy policy

Ontdek onze brochures

Neem een kijkje in onze brochures of bestel uw gratis exemplaar.

Bekijk onze brochures

Bekijk onze video's

Bekijk de inspirerende video's op ons Vimeo-kanaal met tal van reisreportages.

Live To Travel op Vimeo