Header
Silhouette
Australië
Oceanië
Mood picture
Er zijn geen reizen gevonden die beantwoorden aan deze criteria.

Landinformatie Australië

Introductie

Australië of Down Under is één van de meest fascinerende en gevarieerde landen ter wereld. Het grootste koraalrif ter wereld, woestijnen, eindeloze wijngaarden, indrukwekkende natuur en kosmopolitische wereldsteden. U zal het hier allemaal weervinden.

Australië is het vijfde grootste land ter wereld en is eigenlijk een continent op zich. De afstanden zijn enorm. Zo bedraagt de afstand van oost naar west meer dan 4.000 km. Een goede voorbereiding van uw reis is dan ook heel belangrijk.

Klimaat

Het Australische klimaat varieert van warm en tropisch in het uiterste noorden tot koel en zelfs sneeuwachtig in het zuiden. Tussen december en februari is het in het grootste deel van het land zomer en het natte seizoen in het tropische noorden.  In de winter (juni – augustus) is het er gewoonlijk mild. In de zuidelijke bergstreken kan er sneeuw vallen. In de noordelijke stagen is het droog en zonnig.

Warme temperatuur
Zachte temperatuur
Koude temperatuur

Kies een stad

Location marker {{city.place}}

{{climateInfo.month}}

{{climateInfo.data.min}}°C
{{climateInfo.data.max}}°C
Temperature type
Rain
{{climateInfo.data.rain}}/mm
{{climateInfo.data.sun}}u zon/dag
Sun

Geen klimaat tabel beschikbaar.

Tijdzone

Australië is verdeeld in drie tijdzones:

De Australian Eastern Standard Time (AEST) geldt in de oostelijke staten Queensland, New South Wales, Victoria, Tasmanië en het Australian Capital Territory. De AEST is gelijk aan de Coordinated Universal Time plus 10 uur (Brussel +11).

De Australian Central Standard Time (ACST) geldt in de staat South Australia, de stad Broken Hill in het westen van New South Wales en het Northern Territory. De ACST is gelijk aan de Coordinated Universal Time plus 9½ uur (Brussel +10½).

De Australian Western Standard Time (AWST) geldt in Western Australia. De AWST is gelijk aan de Coordinated Universal Time plus 8 uur (Brussel +9). 

In de zomer zet men in New South Wales, Victoria, South Australia, Tasmanië en het ACT de klok een uur vooruit voor de zomertijd. De zomertijd begint om 02:00 (AEST) op de eerste zondag van oktober en eindigt om 03:00 (Australian Eastern Daylight Time) op de eerste zondag van april.

NSW, ACT, Victoria en Tasmanië gaan van de AEST naar de Australian Eastern Daylight Time (AEDT), UTC +11. South Australia en de stad Broken Hill in NSW gaan van de ACST naar de Australian Central Daylight Time (ACDT), UTC +10½.

In Queensland, het Northern Territory en Western Australia geldt geen zomertijd.

Greenwich Mean Time (GMT) is de nulmeridiaan en de tijdzones van de wereld worden ten oosten of westen van deze lijn gemeten. In plaats van GMT wordt nu algemeen de term Coordinated Universal Time (UTC) gebruikt.

Bij de international datumgrens, die de Grote Oceaan kruist, verandert de datum met een dag. Als je in oostelijke richting de datumgrens passeert, ga je een dag terug; reis je westwaarts, dan ga je een dag vooruit (met lokale variaties). Reis je rechtstreeks van Brussel naar Australië, dan kom je twee dagen later aan. Ga je terug, dan arriveer je op dezelfde dag als je bent vertrokken. Als je tenminste ooit nog weg wilt.

Visum & paspoort

Tenzij je een Australisch of Nieuw-Zeelands staatsburger bent, heb je een visum nodig om Australië in te mogen. Je kan een toeristenvisum heel eenvoudig online aanvragen, surf hiervoor naar volgende website.                 https://www.ecom.immi.gov.au/visas/app/uu?form=TV

Het paspoort en de reistoestemming moeten overeenstemmen. Een nieuw paspoort betekent een nieuwe reistoestemming vragen.

Een toeristenvisum is drie maanden geldig.

Indien u langer dan wil blijven dan 90 dagen of indien u niet beschikt over de Belgische nationaliteit neemt u best contact op met de Australische ambassade in Brussel.

Het paspoort dient nog minstens 6 maanden geldig te zijn na terugkomst.

Betaalmogelijkheden

De lokale munteenheid is de Australische dollar. Geldautomaten vindt u op elke hoek van de straat. In afgelegen gebieden en in de outback zijn de mogelijkheden beperkter. Op de meeste plaatsen kan u met een kredietkaart betalen. Hier kunnen wel extra kosten aan verbonden zijn. Betalen met Maestro is mogelijk als het Maestro symbool aanwezig is. Vergeet niet uw kaart te deblokkeren bij uw bank.

Gezondheid

De openbare gezondheidszorg van Australië heet ‘Medicare’. Australische ziekenhuizen bieden uitstekende medische faciliteiten en een hoog zorgniveau. De Australische overheid heeft wederzijdse gezondheidszorgovereenkomsten gesloten met bepaalde landen voor medisch noodzakelijke behandelingen tijdens een bezoek aan Australië. Wij raden u aan om voor vertrek te controleren of u hiervoor in aanmerking komt en een reisverzekering af te sluiten die uw verblijf in Australië dekt.

Vaccinaties: U hoeft u niet laten vaccineren als u Australië bezoekt, tenzij u uit een land komt dat besmet is met de gele koorts of gedurende de zes dagen voor aankomst een dergelijk land hebt bezocht. Regels en medische adviezen kunnen wel op korte termijn veranderen, dus raadpleeg voor vertrek uw arts en de betreffende websites van de Australische overheid.

Geneesmiddelen: Alle geneesmiddelen die u voor persoonlijk gebruik meeneemt naar Australië zijn onderworpen aan controles en moeten bij aankomst worden aangegeven. We raden u aan om een voorschrift of brief van uw arts mee te brengen waarin uw medische toestand en het geneesmiddel dat u bij u hebt nader worden beschreven. Als u een geneesmiddel op recept nodig hebt terwijl u hier bent, moet het recept door een arts in Australië zijn uitgeschreven.

Zon en strand: De Australische zon is erg fel. U kan in de zomer binnen 15 minuten verbranden. Het is dus belangrijk dat u uzelf het hele jaar door beschermt, zelfs op bewolkte dagen.  Draag kleding die uw huid zo veel mogelijk bedekt, zelfs als u in het water bent. Smeer u regelmatig in met een waterbestendig zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Draag een hoed en een zonnebril die een goede bescherming bieden voor uw gezicht, neus, nek, oren en ogen. Ga in de schaduw zitten in plaats van in de zon.

Populaire stranden worden van oktober tot april meestal bewaakt door vrijwillige reddingsbrigades. De veiligste plaatsen om te zwemmen worden met rode en gele vlaggen aangegeven. Denk aan uw eigen veiligheid en zwem altijd tussen de vlaggen en samen met andere mensen. Let ook op voor sterke stromingen.               

Aanvallen door haaien zijn zeldzaam in Australië. Haaiennetten op de Australische stranden ontmoedigen de haaien, maar u kan het risico nog verder verlagen door op stranden met toezicht altijd tussen de vlaggen te zwemmen en nooit alleen te zwemmen.

Kwallen zitten vaak tussen november en april in de tropische wateren. In deze periode kan u alleen zwemmen op stranden met een speciale afbakening, waarvan de populairste stranden zijn voorzien. U heeft beschermende kleding nodig als u in deze gebieden gaat zwemmen. Let ook goed op de waarschuwingsborden.

Duiken: Als u van plan bent om te gaan duiken, raadpleeg dan altijd een plaatselijke duikschool of de Diving Industry Association (de duikbond) in de staat die u bezoekt voor informatie over duiklocaties, veiligheidsregels, vergunningen, brevetten en de vereiste kwalificaties. 

Hoewel er giftige slangen en spinnen zijn in Australië, komt het zeer zelden voor dat er iemand wordt gebeten en een beet is zelden fataal. Voorkom tijdens een bushwalk of wandeling dat u wordt gebeten door sokken en stevige schoenen te dragen en uw gezond verstand te gebruiken. Word u desondanks gebeten, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Het Australische nummer voor alle hulpdiensten is 000. U wordt doorverbonden met de politie, ambulancedienst of brandweer. Bel 000 uitsluitend in geval van nood.

Veiligheid

Australië is een veilig land om te reizen. Let in drukke gebieden wel op voor pickpockets.

Telefoon

Australië beschikt over een zeer goed telefoonnetwerk. In afgelegen gebieden kan het netwerk minder sterk zijn.

Internet

De internetvoorziening is er zeer goed en vergelijkbaar met ons land. De meeste hotels bieden internetfaciliteiten aan.

Transport

In Australië rijden ze links. De wegen zijn in goede staat en uitgestrekt over het hele land. Enkele van de mooiste routes ter wereld bevinden zich in Australië. Rondreizen met een huurwagen of camper is perfect mogelijk. Indien u zelf wenst te rijden dient u te beschikken over een internationaal rijbewijs. Daarnaast moet u ook steeds uw nationaal rijbewijs op zak hebben.

Bagage

Douane

Er bestaat een strenge reglementering op de invoer van producten van agrarische, plantaardige of dierlijke aard. Verse voedingswaren mogen niet worden ingevoerd en op een overtreding staat een zware boete. 

Waar moet u op letten bij uw aankomst in Australië?

Er bestaan importrestricties op vele verschillende producten. Let wel: bij aankomst kunnen alle bagages in uw bijzijn gescreend worden door een douanebeambte. Het is verplicht elke toestand aan te geven die een "quarantaine"-maatregel op gang kan brengen. Iedere persoon die geen levensmiddelen of producten van plantaardige of dierlijke oorsprong aangeeft, is onderhevig aan zware boetes of vervolgingen. Levensmiddelen, zoals kaas, zuivelproducten, nootjes, zaden, verse groeten en fruit, planten enz. laat u best thuis.

Farmaceutische producten  

In Australië is de invoer van farmaceutische producten onderhevig aan een strikte regelgeving. Geneesmiddelen moeten bij aankomst worden aangegeven. Het is nuttig in het bezit te zijn van een verklaring of voorschrift van uw arts dat het gezondheidsprobleem vermeldt evenals de aard van de geneesmiddelen.

Feestdagen

Elektriciteit

In Australië gebruiken ze andere stopcontacten dan in België. Het is aangewezen om een wereldstekker te voorzien.

Taal

De officiële taal is Engels.

 

Eten & drinken

De Australische keuken werd gevorm door invloeden vanuit alle hoeken van de wereld. Daarom is het moeilijk om het te hebben over één bepaalde keuken. Wat wel zeer typisch is voor Australiërs is de barbecue, of ‘barbie’. Deze zal je overal aantreffen en kunnen doen. Er bestaan ook elektrische barbecuestellen waar je met inworp van een muntje gebruik kan van maken.

Er zijn een aantal vleessoorten die je in Australië kan proberen, zoals emoe, krokodil, haai of kangoeroe.

In Australië zit je op gebied van bier en wijn ook goed. De ‘Aussies’ zelf zijn echte bierdrinkers en je zal er veel cafés tegenkomen waar ze lekker fris bier schenken. Elke staat heeft een eigen merk van bier, dat veelal rond de 4.9% alcohol bevat. De Australische wijnen zijn van zeer goede kwaliteit en worden vaak naar Europa geëxporteerd.

De Engelse invloed laat zich merken bij de liefde voor thee. Australiërs drinken veel thee met melk, vaak vergezeld van iets lekkers.

In Australië is het in sommige etablissementen toegestaan om je eigen drank mee te nemen. Op die manier kan je veel goedkoper op restaurant gaan.

 

Verzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt. Zo niet, wordt aangeraden om een extra verzekering af te sluiten (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand).

 

Cultuur

De oorspronkelijke inwoners van Australië waren de Aboriginals, die tegenwoordig vooral in het noorden leven. De Aboriginals vormen een van de oudste beschavingen ter wereld, waar harmonie centraal staat. Ze geloven dat iedereen en alles op aarde in een onveranderlijk netwerk van relaties zit. Zo proberen ze steeds in harmonie te zijn met zowel de natuur als elkaar. Rotskunst, handwerk en schorsschildering onthullen nog steeds deze verhalen.

Toen de Britten naar Australië kwamen verdreven ze de Aboriginals en legden hun eigen cultuur op. Daarom voelt Australië zowel door de taal als de architectuur zeer Brits aan, met unieke accenten.

Australiërs houden van sport, met voorop AFL (Australian Rules Football). Dit is een variant van rugby en voetbal, waar op een ovaal veld de bal tussen de doelpalen van de tegenstander moet belanden. Deze vorm van Australian Football is vooral gekenmerkt door zijn hoge schoppen en sierlijke sprongen. Wie meer fan is van het brute tacklewerk kan zich uitleven in de National Rugby League die vooral in New South Wales en Queensland geliefd is. Ook zeer bekend is de Australian Open, het tennistoernooi dat plaatsvindt in Melbourne in januari.

 

Ambassades

Ambassade Australië 

Adres:                                   Kunstlaan 56
1000 BRUSSEL

Ambassadeur:      Mark William Christopher HIGGIE

Telefoon:              +32 2 286 05 00

E-mail:                   austemb.brussels@dfat.gov.au

Website:               http://www.belgium.embassy.gov.au

Terug naar boven

Ontvang onze aanbiedingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.
Lees hier onze privacy policy

Ontdek onze brochures

Neem een kijkje in onze brochures of bestel uw gratis exemplaar.

Bekijk onze brochures

Bekijk onze video's

Bekijk de inspirerende video's op ons Vimeo-kanaal met tal van reisreportages.

Live To Travel op Vimeo