Nieuw-Zeeland staat voor diversiteit. Het heeft subtropische regenwouden, besneeuwde bergtoppen, gletsjers en fjorden, goudkleurige stranden, bruisende steden, unieke fauna en flora en heerlijke wijnen. Het land is verdeeld in twee grote eilanden, het Noord- en de Zuidereiland. De sportieve reiziger kan zich uitleven in de talrijke avontuurlijke activiteiten zoals trektochten, bergbeklimmen, skiën, bungeespringen, duiken, jet boot. Maar er is zo veel meer, van interessante musea tot ongerepte natuur dat al vaak het decor was in internationale films. Maak ook kennis met de Maori bevolking en ontdek hun kunst en tradities. Voor zo’n bestemming is de afstand relatief.
Nieuw-Zeeland heeft een aangenaam zeeklimaat met milde winters en vrij warme zomers. Het noorden is eerder subtropisch terwijl de hoger gelegen delen en vooral het Zuidereiland meer een landklimaat hebben. Op de hoogste toppen heerst een hooggebergteklimaat en is er zelfs eeuwige sneeuw. Wintersport is mogelijk van juni t.e.m. begin oktober.
Door de hoogteverschillen is er ook een groot verschil in de hoeveelheden neerslag. De westkant van het Zuidereiland is aanzienlijk natter dan de oostzijde. De regen valt hier gedurende het hele jaar, waarbij in de lokale zomermaanden (november-maart) de neerslag minder is dan gedurende de winter.
Beste reistijd: december t.e.m. april.
In Nieuw-Zeeland is het in onze winter twaalf uur later en in onze zomer tien uur later dan in België.
Belgen hebben voor Nieuw-Zeeland een internationaal paspoort nodig dat nog minstens 3 maanden na terugkomst geldig alsook een geldig retour- of doorreisticket.
Vanaf 01 oktober 2019, heb je verplicht een ETA (Electronic Travel Authority) nodig om naar Nieuw-Zeeland te reizen. Dit kan je online aanvragen via de mobiele app (NZD 9) of via de website van Immigration NZ (NZD 12). De aanvraag duurt slechts 10 minuten en dient ten laatste 72 uur voor vertrek aangevraagd worden. Zodra de ETA is uitgegeven is het geldig voor 2 jaar en kan het voor meerder bezoeken gebruikt worden.
Er wordt ook een IVL (International Visitor Conservation and Tourism Levy) ingevoerd. De taks is een directe bijdrage aan de toeristische infrastructuur en ter bescherming van het milieu. De kostprijs bedraagt 35 NZD en komt bovenop de ETA-kost. De IVL blijft geldig zolang de ETA geldig is.
Bij een langer verblijf, moet je je wenden tot de ambassade van Nieuw-Zeeland. Als je via Australië en/of via Azië vliegt en je daar een stopover voorziet, moet je paspoort na vertrek uit Azië nog minstens 6 maanden geldig zijn.
Indien u een self-drive doet, dient u in het bezit te zijn van een internationaal rijbewijs (u kan dit bekomen op het stadhuis van uw woonplaats).
De lokale munteenheid is de Nieuw-Zeelandse Dollar. Er zijn voldoende bankautomaten aanwezig waar u geld kunt afhalen met uw kredietkaart of met Maestro. Vergeet niet uw Maestro kaart te deblokkeren bij uw bank. Op de meeste plaatsen is het mogelijk om met een kredietkaart te betalen.
Er zijn geen speciale voorzorgsmaatregelen nodig.
Op reis gaan is een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de Tetanus-, Difterie-, Kinkhoest-, Mazelen- en Poliovaccinatie. Iedereen die naar Oceanië reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen Hepatitis A beschermd zijn. Vaccinatie tegen buiktyfus kan overwogen worden voor avontuurlijke reizen in slechte hygiënische omstandigheden. In vele omstandigheden dient vaccinatie tegen Hepatitis B ook te worden overwogen.
Contacteer uw huisarts of de arts van het reisadviescentrum voor individueel advies. Voor meer informatie raadpleeg www.reisgeneeskunde.be of contacteer het Instituut voor Tropische Geneeskunde via de Travelfoon: 0900 10110
Nieuw-Zeeland is een veilig land om naartoe te reizen. Op drukke plaatsen en in steden moet u wel extra waakzaam zijn voor pickpockets.
Nieuw-Zeeland beschikt over een goed telefoonnetwerk .
De meeste hotels bieden internetfaciliteiten aan.
In Nieuw-Zeeland gebruiken ze andere stopcontacten dan in België. Het is aangewezen om een wereldstekker te voorzien.
Er bestaat een strenge reglementering op de invoer van producten van agrarische, plantaardige of dierlijke aard. Verse voedingswaren mogen niet worden ingevoerd en op een overtreding staat een zware boete. Nieuw-Zeeland heeft een strikt "quarantaine" regime. Overtredingen worden ernstig bestraft. Om onverwachte moeilijkheden te voorkomen is het ten stelligste aanbevolen op voorhand de website van de Nieuw-Zeelandse douane en Quarantaine te raadplegen.
In Nieuw-Zeeland worden andere stopcontacten gebruikt dan in België. Het is aangeraden om een wereldstekker te voorzien.
De officiële talen zijn Engels en Maori.
Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt. Zo niet, wordt aangeraden om een extra verzekering af te sluiten (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand).