Madagaskar, ook wel het “rode eiland” genoemd omwille van de roodbruine aarde, ligt 400km ten oosten van de oostkust van Afrika. Het eiland is ongeveer even groot als Frankrijk en België samen. Het hoogste punt van Madagaskar is Maromokotro op 2876m hoogte. Door de centrale bergrug is er een zeer afwisselend landschap. Het beboste berggebied Montagne d’Ambre ligt in het noorden, terwijl er iets meer naar het zuiden het grotendeels vulkanische Ankarantragebergte ligt met vele grotten, spelonken, kalksteenformaties en onderaardse rivieren. De tropische regenwouden aan de oostkust staan in schril contrast met het woestijnlandschap in het zuidwesten. De overheerlijke keuken, het ontelbaar aantal dieren en de prachtige natuur maken van dit eiland een prachtige vakantiebestemming.
Madagaskar heeft verschillende klimaatsoorten, afhankelijk van de hoogte. In het noorden heerst er een tropisch klimaat met regenwouden, moesson en savanne. Centraal heerst er een subtropisch klimaat en in het westen een warm steppeklimaat. Het zuidelijke gedeelte is het droogste gebied.
Madagaskar heeft twee seizoenen. Het regenseizoen loopt van november tot april en het droge seizoen van mei tot oktober. De temperaturen hangen af van de regio, maar ook van de hoogte. De meeste regen valt in het noordoosten en het oosten van het land.
De beste reistijd is tussen april en november, wanneer de temperatuur een aangename 25 graden bereikt en de neerslag beperkt blijft. Hou er wel rekening mee dat de temperatuur in de bergen ’s nachts aardig kan dalen.
In Madagaskar is het in onze winter twee uur later en in onze zomer een uur later dan in België.
De lokale munteenheid is de Ariary. Je wisselt best je geld bij een bank of een kantoor met een licentie. Er is een parallelle markt, maar het is afgeraden hiervan gebruik te maken. Kredietkaarten worden aanvaard in grote steden, hotels en restaurants. Bancontact is beschikbaar, maar werkt enkel in de lokale munteenheid.
Gele koorts: komt niet voor in het land. Gele koorts vaccinatie is niet vereist indien u rechtstreeks vanuit Europa vertrekt, zonder tussenstop in een land waar gele koorts kan voorkomen (Afrika, Zuid-Amerika). Indien u vanuit een ander land vertrekt (zelfs na korte transit in de luchthaven), waar gele koorts kan voorkomen (Afrika, Zuid-Amerika) is vaccinatie verplicht, en dit vanaf de leeftijd van 9 maanden.
Malaria: Er is malariarisico het ganse jaar door in het ganse land en malariatabletten zijn hier aangewezen. Het risico is laag tot zeer laag in de centrale gedeelten (hooggelegen plateaus) en laag in het zuiden; hier kan men preventief malariatabletten innemen of kiezen voor enkel antimugmaatregelen tussen zonsondergang en zonsopgang. Bij koorts steeds aan de mogelijkheid van malaria denken en een arts raadplegen. Naast medicijnen blijft de beste bescherming u ’s avonds in te smeren met een insectenwerend middel, na zonsondergang een lange broek en shirt met lange mouwen aan te trekken en te slapen onder een muskietennet.
Dengue en chikungunya (knokkelkoortsen) kunnen voorkomen. Preventie = antimugmaatregelen toepassen overdag.
Vaccinaties: Op reis gaan is een ideale gelegenheid om zich in orde te stellen met de Tetanus-, Difterie-, Kinkhoest-, Mazelen- en Poliovaccinatie. Iedereen die naar Afrika reist, ongeacht de duur en de omstandigheden, moet tegen Hepatitis A beschermd zijn. Vaccinatie tegen buiktyfus kan overwogen worden voor avontuurlijke reizen in slechte hygiënische omstandigheden. In vele omstandigheden dient vaccinatie tegen Hepatitis B ook te worden overwogen. Dit alles dient individueel met uw huisarts of de arts van het reisadviescentrum te worden besproken. Voor meer informatie raadpleeg de ITG brochure via http://www.reisgeneeskunde.be of contacteer het Instituut voor Tropische Geneeskunde, Kronenburgstraat 43/3, 2000 Antwerpen of consulteer hun informatieve webpagina’s op http://www.itg.be
Verder moet elke reiziger zichzelf beschermen tegen de sterke zon. Draag losse, lichte kledij en bescherm je hoofd met een hoed of pet. Een zonnecrème met hoge factor is geen overbodige luxe. Het warme weer zorgt er voor dat je ongemerkt meer vocht verliest dan je zelf opmerkt. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk om voldoende te drinken en extra zout te eten. Neem ook een reisapotheek mee met middeltjes tegen koorts, pijn en buikloop. Ontsmettingsalcohol en steriel verband zijn handig om wonden te ontsmetten en verzorgen.
Het drinken van kraantjeswater wordt in Madagaskar afgeraden. Drink steeds mineraalwater uit flessen en let er op dat deze goed afgesloten zijn. Bij het openen van de fles dient het zegel te breken, als dit al het geval is werd de fles waarschijnlijk opnieuw opgevuld met vervuild water. Groenten wassen, wonden reinigen en tanden poetsen kan je ook best doen met water uit flessen. Bij het bestellen van drankjes met ijsblokken moet je opletten. Als de ijsblokken gemaakt werden met mineraalwater is er uiteraard geen probleem, wanneer je hier niet zeker over bent vraag je best zonder ijs.
Madagaskar is een veilig land om te reizen. Het wordt wel aangeraden om na zonsondergang niet over straat te lopen. Op drukke plaatsen en in steden moet u extra waakzaam zijn voor pickpockets. U neemt beter geen waardevolle spullen mee.
Fotografie
Het is verboden om militaire kampen, strategische zones, luchthavens, bruggen en officiële gebouwen te fotograferen.
Het telefoonnetwerk is niet overal even goed.
De meeste hotels bieden internetfaciliteiten aan.
Zelf rijden in Madagaskar wordt afgeraden, veel wegen zijn niet verhard en er zijn geen adressen. Een privéchauffeur wordt aangeraden en is helemaal niet duur. Hou er rekening mee dat Madagaskar een zeer groot land is en dat je er maximum 50km/u kan rijden. Een groot aantal kilometers per dag overbruggen is hierdoor niet mogelijk. Tijdens het regenseizoen zijn sommige wegen niet toegankelijk, waardoor de route aangepast moet worden en je enige vertraging kan oplopen.
Binnenlandse vluchten
Binnenlandse vluchten zijn mogelijk, maar zijn heel duur. Het vertrekuur staat nooit vast waardoor je een hele dag moet rekenen als je een binnenlandse vlucht wil nemen. Om zo weinig mogelijk tijd en geld te verliezen, vermijd je ze best zo veel mogelijk.
Let op indien u waardevolle en semi-waardevolle stenen, zoals fossielen, aankoopt. Vraag steeds een certificaat en kijk op voorhand na of u deze mag uitvoeren in Madagaskar en invoeren in België.
In Madagaskar gebruiken ze dezelfde stopcontacten als in België, een wereldstekker is dus niet nodig.
De officiële talen zijn Malagasi, Frans en Engels.
Wie houdt van heerlijk eten, zit goed op Madagaskar. De echte Malagassy maaltijden vind je terug in de kleinere, halfopen restaurantjes. Hier serveren ze het nationale gerecht romazava, een stoofpot met verschillende soorten vlees. Het speciale aan deze schotel is dat de verschillende soorten (mager) vlees op verschillende momenten toegevoegd worden, zodat alles op dezelfde manier gegaard is wanneer het klaar is. Specerijen en kruiden worden veelal pas op het einde toegevoegd. Deze stoverij wordt vaak vergezeld met zacht gestoofde groenten.
Andere veel voorkomende gerechten zijn ravitoto (versnipperde maniokblaren met gebakken varkensvlees), tsaramasy (rijst met bonen en varkensvlees), mofo boule (zoete broodjes).
Buiten deze lokale specialiteiten is er voor ieder wat wils. Madagaskar is niet schuw voor de Westerse en Aziatische spijzen en deze zijn makkelijk te vinden. Aan de kust kan je ook genieten van heerlijke verse vis en schaal – en schelpdieren.
Wie houdt van een stevige drank zal zich op Madagaskar kunnen uitleven, de hoofdpijn er na is wel op eigen risico. Zo heb je er de toaka grasy rum, de roma rum, trembo (grog op basis van kokos), litchel (lycheesap met alcohol) en de gris wijn.
Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt. Zo niet, wordt aangeraden om een extra verzekering af te sluiten (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand).
Mora mora, dat is het motto van de Malagassiërs en het betekent zoveel als “rustig rustig”. De inwoners houden van een kalme en relaxte levensstijl en houden dus niet van strikte afspraken of gejaagde ontmoetingen. Ze begroeten elkaar met een omarming en drie kussen op de wangen, zowel mannen als vrouwen.
De Malagassiërs zijn fier op hun klederdracht en afhankelijk van hun status of traditie laten ze dit graag blijken. Zo zal je in grote steden veel mensen zien lopen in een hemd en stropdas. Dit zijn de ambtenaren of politici die hun status willen laten zien, zelfs al is het stikheet.
Weg van de drukte van de stad dragen de Malagassiërs eerder traditionele kledij. Een kleurrijke katoenen doek rond het lichaam, de zogenaamde lamba oany, wordt zowel door mannen en vrouwen gedragen. Oudere dragen en vrouwen met een hogere sociale status dragen een witte doek om de schouders. Aan de manier waarop deze doek gedragen wordt kan je ook zien of de vrouw al dan niet getrouwd is. Elke streek heeft zo zijn eigen klederdracht en het is een spektakel om deze allemaal te ontdekken.
Overal in Madagaskar heerst er respect voor mensen, familie, voorouders en bezit. Dit komt voort uit de fady, een set van regels die door de voorouders opgesteld werden aan de hand van vroegere ervaringen. Aangezien deze regels vooral ontstonden door vreemde situaties kan het zijn dat de fady soms lachwekkend overkomt bij ons. Om maar een voorbeeld te geven: op sommige plaatsen is het fady om naar de fady te vragen.
Madagaskar, zoals elk vreemd land, vraagt om een open ingesteldheid en ruime interesse. Hoewel sommige culturele dingen je ongemakkelijk laten voelen is het belangrijk om rustig te blijven en te relativeren. Je kan je een beetje proberen inleven en zelfs aanpassen aan de lokale gebruiken om een optimale ervaring te krijgen.
Adres: Tervurenlaan 276
1150 SINT-PIETERS-WOLUWE
Eerste Raad: Ibrahim NORBERT RICHARD
Telefoon: +32 2 770 17 26
E-mail: info@madagascar-embassy.eu
Website: http://www.madagascar-embassy.eu